Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.task.gda.pl!ori
on.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <sMJ15.9242$DC.226682@news.tpnet.pl> <XwL15.9820$DC.240212@news.tpnet.pl>
Subject: Odp: ciasto z makiem - prosba
Lines: 24
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Message-ID: <8CR15.11172$DC.282508@news.tpnet.pl>
Date: Wed, 14 Jun 2000 20:07:32 GMT
NNTP-Posting-Host: 213.76.32.151
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961013252 213.76.32.151 (Wed, 14 Jun 2000 22:07:32 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 14 Jun 2000 22:07:32 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29711
Ukryj nagłówki
asia wrote:
> Swoja droga poszukuje SPRAWDZONEGO przepisu na makowiec, taki na cienkim
> kruchym spodzie, z gruba warstwa masy makowej i posypka na gorze.
Od niepamietnych czasow w mojej rodzinie ten makowiec jest na stole
wigilijnym. W ciagu roku czesto tez wystepuje z okazji uroczystosci
rodzinnych. Nie ma mowy, aby nie wyszedl! Zaczynamy:
25 dkg maku namoczonego przez noc w przegotowanej wodzie osaczamy, ale tak,
aby caly czas byl wilgotny (to wazne) i dwa razy mielimy. 6 zoltek + 1
szklanka cukru + 15 dkg masla ucieramy na puch. Dodajemy mak + 2 lyzki kaszy
manny + 2 lyzki plynnego miodu (moze byc sztuczny) oraz migdalowy zapach,
potem 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia i bakalie. Na samym koncu do masy na
sztywno ubita piane z 6 bialek od tych zoltek uzywanych na poczatku. To
wszystko do wysmarowanej i oproszonej maka tortownicy i na 40 min do
nagrzanego piekarnika. Spod z ciasta do tej wersji makowca jest calkowicie
zbedny.
pozdrowienia
Ula
tak na marginesie, chociaz makowiec bardzo lubie, nie moge go jesc za
czesto, poniewaz szybciutko zbija moje i tak za niskie cisnienie; po prostu
dziala nasennie :-) Czy na innych tez?
|