Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mail
From: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: dostalam od tesciowej
Date: Sat, 18 Aug 2001 14:57:34 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 33
Message-ID: <9llp93$dj$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
References: <9llajg$dtu$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
<0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pb197.plock.sdi.tpnet.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:62913
Ukryj nagłówki
Użytkownik <n...@m...ch> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:0...@n...onet.pl...
> Przy okazji pytanie: "wychodowanych" czy "wyhodowanych"??
Wyhodowanych :)
> Jasne, zapiekanka z grzybami to cos co powinno nam bardzo smakowac:)
Jak zwykle u mnie wszystko na oko.....
Kilka ziemniaków, kg, moze troche wiecej
wędzona ryba (ja robię z makrelą)
kilka pieczarek (5 sztuk starczy)
duża cebula
sol, pieprz, zioła (ja wrzucam bazylię, oregano, majeranek....)
pol szklanki smietany
kilka łyżek mleka
tłuszcz i bułka tarta do foremki (moze byc zaroodporne naczynie)
Gotujesz ziemniaki na twardo, tak, zeby mozna bylo je w talarki pokroic.
Cebulę kroisz w kosteczkę, rumienisz na tłuszczu z pieczarkami. Smietane
mieszasz z mlekiem, ziołami i przyprawami. Cos, w czym masz to piec
smarujesz tluszczem, posypujesz bulka i kladziesz ziemniaki w talarkach. Na
to rybę wymieszaną z cebulką i z pieczarkami, znowu ziemniaki na to,
zalewasz smietaną i zapiekasz. Chwilę.
Ja posypuję żółtym serem, bo uwielbiam, jak się ciągnie :) Podaję
najcześciej z surówką z kapusty pekińskiej albo z marchewkową.
Smacznego.
Kiedyś robilam jeszcze zapiekanke ziemniaczaną z jajkami i mlecznym sosem,
ale nikt jej nie chcial jesc. Sama zjadlam. dla mnie byla pyszna :)
pozdrawiam,
Monika
|