Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Date: Thu, 24 Jan 2002 20:34:30 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: k...@p...onet.pl@pc245.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <a2pqfu$df$2@news.onet.pl>
References: <a2nc2e$lbr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc245.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1011903806 431 213.76.10.245 (24 Jan 2002 20:23:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2002 20:23:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:93309
Ukryj nagłówki
Użytkownik sassanach <s...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a2nc2e$lbr$...@n...tpi.pl...
> Czesc,
>
> potrzebuje pomocy na jutro lub pojutrze, wiec sie usmiecham :)
> Pzrypadkowo odkrylam fajny farsz, pasuje idealnie do pierogow, ale ... n
igdy
> ich sama nie robilam i raczej sie nie podejme z przepisow gazetowych.
> Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic z
eby
> mi sie nie rozkleily.
>
> Pozdrawia
> Sassenach
> GG 1527151 ICQ 144311597
> http://www.ambrozja.pl
>
Witam.
Ja robie tak jak moja babcia i są pycha.
1/2 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
woda zimna( tyle ile zbierze mąka/ok1/2 litra)
wyrabiam wszystko na gładka masę, ciasto formuję wałkiem na kształt koła,
literatką wycinam kółka i odkładam na bok posypując z jednae strony mąką aby
się nie sklejały,
farsz kładę na stronę nie posypaną mąką aby się lepiej sklejały.
Gdy już pierożki sa gotowe wżucam je na gorącą osoloną wodę i gotuję
ok5-10 min.od momentu wypłyniecia na powierzchnię wody.
Tak samo robię też uszka i wychodzą super.
Smacznego.
Większość przepisów zawiera wodę gorącą ja osobiście wolę zimną ponieważ,
ciasto z wodą gorąca bardzo szybko wysycha i trzeba się strasznie spieszyć.
Odkąd pamiętam o moja babcia robiąc pierogi zawsze dawała zimna wodę
a robiąc makaron zawsze gorącą właśnie po to aby już pokrojone ciasto szy
bciej wyschło.
Agnieszka
|