Data: 2002-01-24 19:34:30
Temat: Odp: jak zrobic dobre ciasto na pierogi ?
Od: "Agnieszka" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik sassanach <s...@p...fm> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a2nc2e$lbr$...@n...tpi.pl...
> Czesc,
>
> potrzebuje pomocy na jutro lub pojutrze, wiec sie usmiecham :)
> Pzrypadkowo odkrylam fajny farsz, pasuje idealnie do pierogow, ale ... n
igdy
> ich sama nie robilam i raczej sie nie podejme z przepisow gazetowych.
> Prosze wiec o sprawdzony przepis na ciasto i ewentualne rady co zrobic z
eby
> mi sie nie rozkleily.
>
> Pozdrawia
> Sassenach
> GG 1527151 ICQ 144311597
> http://www.ambrozja.pl
>
Witam.
Ja robie tak jak moja babcia i są pycha.
1/2 kg mąki
1 jajko
szczypta soli
woda zimna( tyle ile zbierze mąka/ok1/2 litra)
wyrabiam wszystko na gładka masę, ciasto formuję wałkiem na kształt koła,
literatką wycinam kółka i odkładam na bok posypując z jednae strony mąką aby
się nie sklejały,
farsz kładę na stronę nie posypaną mąką aby się lepiej sklejały.
Gdy już pierożki sa gotowe wżucam je na gorącą osoloną wodę i gotuję
ok5-10 min.od momentu wypłyniecia na powierzchnię wody.
Tak samo robię też uszka i wychodzą super.
Smacznego.
Większość przepisów zawiera wodę gorącą ja osobiście wolę zimną ponieważ,
ciasto z wodą gorąca bardzo szybko wysycha i trzeba się strasznie spieszyć.
Odkąd pamiętam o moja babcia robiąc pierogi zawsze dawała zimna wodę
a robiąc makaron zawsze gorącą właśnie po to aby już pokrojone ciasto szy
bciej wyschło.
Agnieszka
|