Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia jakie wino do founde? Odp: jakie wino do founde?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Odp: jakie wino do founde?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!news.pik-net.pl!not-for-ma
il
From: "Agnes" <v...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: jakie wino do founde?
Date: Mon, 12 Nov 2001 12:14:37 +0100
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 94
Message-ID: <9soaus$bkr$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <9so7to$d80$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc19.silesia.pik-net.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1005563676 11931 213.186.64.68 (12 Nov 2001
11:14:36 GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Nov 2001 11:14:36 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:80668
Ukryj nagłówki

Znalazlam strone poswiecona doborowi potraw do win:
http://www.akademiawinaiceo.org.pl/m4-dobor_win_t.ht
m

O fondue pisze tyle:
1. fondue serowe łagodne: wina średnie białe - wytrawne albo półsłodkie typu
spatlese
2. fondue serowe pikantne: wina korzenne czerwone (pinot noir )

Poza tym na www.kuchnia.3miasto.pl znalazlam 3 przepisy:

Fondue brillat-savarina

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 10 min.
100 g sera gruyere lub innego twardego,
6 jaj,
80 g masla,
sol, pieprz.

1. Jaja dokladnie umyc, wbic do kubeczka i roztrzepac widelcem, dodajac
szczypte pieprzu oraz ser starty na tarce o duzych otworach.
2. Na patelni stopic maslo. Po chwili wlac mase jajeczna z serem.
3. Smazyc na dosc duzym ogniu. Kiedy masa zetnie sie od spodu, odwrocic
delikatnie zawartosc patelni za pomoca drewnianej lopatki. Ewentualnie
doprawic
jeszcze sola, zaleznie od smaku sera, ktory bedzie tym bardziej slony i
pikantny, im dluzej dojrzewal.
4. Fondue podawac na ogrzanym, posmarowanym maslem polmisku z pieczywem i
zielona salata.
-------------------------------------
Fondue piemonckie

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
400 g fontiny lub innego sera poltwardego,
400 ml mleka,
100 g masla,
150 g pieczarek,
1 zoltko,
1 starta galka muszkatolowa,
sol, pieprz,
1 bulka pszenna.

1. Pieczarki umyc, osuszyc, pokroic w plasterki. Na patelni stopic polowe
masla, wlozyc pieczarki i lekko przesmazyc nie rumieniac.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac
mleko i
wsypywac rozkruszony ser, stale mieszajac. Gdy powstanie gladka, gesta masa,
dodac do niej przesmazone pieczarki i zdjac z ognia.
3. Wic do fondue zoltko, stale mieszajac. Doprawic pieprzem, galka i
ewentualnie odrobina soli.
4. Bulke pokroic na cienkie kromki, posmarowac maslem i usmazyc grzanki.
5. Fondue przelozyc na ogrzane, posmarowane maslem talerzyki i oblozyc
grzankami.
6. Do fondue po piemoncku mozna dodac zamiast pieczarek pokrojona trufle.
Mase
serowa zagescic zasmazka z masla i maki, rozprowadzona mlekiem.
-----------------------
Fondue szwajcarskie

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
400 g sera gruyere, appenzell, comte, friborg lub beaufort,
400 ml bialego wytrawnego wina,
50 ml kirszu lub wytrawnej wisniowki,
1 starta galka muszkatolowa,
pieprz,
1 bulka pszenna.

1. Ser zetrzec na tarce o duzych otworach.
2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu rozgrzac
wino.
Wsypywac do niego stopniowo utarty ser, stale mieszajac, az powstanie gesta,
jednolita masa.
3. Przyprawic fondue pieprzem i galka muszkatolowa, wlac kieliszek kirszu.
4. Naczynie z goracym fondue przeniesc na stol, stawiajac na specjalnym
podgrzewaczu lub postumencie, pod ktory podstawia sie maszynke spirytusowa
lub
duza swiece. Chodzi o to, my masa serowa stale lekko wrzala.
5. Bulka razem ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm. Nadziewac kawalki
bulki
na specjalny widelec o dlugim trzonku lub na szpadke i maczac w fondue.
6. Fondue mozna zagescic w czasie gotowania dodatkowo 1 lyzeczka maki
kartoflanej i przyprawic sokiem z cytryny. Zapobiega ona zwarzeniu sie
fondue.
- Oprocz serow twardych mozna tez uzywac serow miekkich z porostem plesni.
Jeszcze inny smak uzyskuje sie, dodajac do masy serowej 10-25% sera o bardzo
intensywnym zapachu, np. parmezanu. Potrawa bardzo popularna w Szwajcarii.


--
Agnes
http://www.koneser.pl




 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.11 Waldemar Krzok
12.11 Basia
12.11 Kaliope
12.11 Basia
12.11 Basia
12.11 Waldemar Krzok
12.11 Jader
12.11 bask
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?