« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-23 13:57:01
Temat: kabaczekWiatm po raz pierwszy na liście.
Mam problrm, wielkiego kabaczka,
zero doświadczenia i dwie lewe ręcę
do kuhcni.
Mam również dobre chęci i chciałbym
wyczarować z tego kabaczka jakiś przysmak.
Proszę więc o pomoc, jeżeli macie pomysł
co z tym "fantem" zrobić - dajcie znać.
Obiecuję, że zdam szczegółową relację z efektów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-23 14:12:27
Temat: Odp: kabaczekNajprościej:
Przekroic na pol
wydrążyć
nadziać uduszona mieszaniną:
mielonego mięsa, pomidorów, cebuli
Zapiec aż kabaczek bedzie miekki
można do środka dodac jakiegoś sera żółtego
Podawać z winkiem
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 14:32:57
Temat: Re: kabaczekPrzygotować farsz jak do gołąbków: 1część ugotowanej drobnej kaszy, 1
część ugotowanego ryzu i 2 części mieszanego mięsa mielonego; cebulkę
zeszklić na oliwie (dość sporo oliwy), dodać do wyżej wymienionych
składników, dodać żółtko, jaja, sól, pieprz - całość wyrobić na gładką
masę - farsz powinien być dobrze doprawiony.
Obrać kabaczka, odkroić "dupkę" i łyżką wydrążyć pestki. Wnętrze posolić
i nadziać kabaczka przygotwanym farszem. "Zamkąć" kabaczka odkrojoną
dupką dwoma wykałaczkami.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować jarzyny: - co kto woli -
ja osobiście kroję pieczarki, cebulę, paprukę na drobne cząstki, można
dodać fasolkę szparagową, różyczki brokuła i/lub kalafiora, do tego
duuuużo pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych), wyciśnięty przez
praskę czosnek, i tym wszystkim obłożyć kabaczka - im więcej jarzynek
tym lepiej; doprawić solą i pieprzem, papryką, przykryć i do piekarnika
na ok 1h.
Podawać w dość grubych plastrach z pysznymi jarzynami, polać sosem
własnym (tzn. z dna naczynia); można z ryżem.
To była potrawa, po spróbowaniu której moja teściowa powiedziała, że
oddaje syna w dobre ręce :-)
Pozdrawiam i smacznego.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 14:39:52
Temat: Re: kabaczek
Użytkownik Anna Kwiatkowska <a...@2...com.pl> w wiadomości do grup dysku
syjnych napisał:9m327v$47a$...@n...tpi.pl...
> Wiatm po raz pierwszy na liście.
>
> Mam problrm, wielkiego kabaczka,
> zero doświadczenia i dwie lewe ręcę
> do kuhcni.
> Mam również dobre chęci i chciałbym
> wyczarować z tego kabaczka jakiś przysmak.
> Proszę więc o pomoc, jeżeli macie pomysł
> co z tym "fantem" zrobić - dajcie znać.
>
> Obiecuję, że zdam szczegółową relację z efektów.
>
>
Pogrzebać na liście, duuużo przepisów na cukinię i kabaczka poleciało
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 14:46:43
Temat: Re: kabaczek"Agnieszka Kutowska" <A...@a...pl> wrote in message
> moja teściowa powiedziała, że
> oddaje syna w dobre ręce :-)
Zazdroszcze :-)
Chetnie bym cos takiego uslyszala, glownie slysze przeciwne opinie.
---
Pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 14:47:34
Temat: Re: kabaczekPrzeczytałam i ..... dostałąm ślinotoku.
Z całą penością wypóbuję.
Wielkie dzięki.
Teściowa najwyraźniej się nie pomyliła.
Użytkownik Agnieszka Kutowska <A...@a...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:3...@a...pl...
> Przygotować farsz jak do gołąbków: 1część ugotowanej drobnej kaszy, 1
> część ugotowanego ryzu i 2 części mieszanego mięsa mielonego; cebulkę
> zeszklić na oliwie (dość sporo oliwy), dodać do wyżej wymienionych
> składników, dodać żółtko, jaja, sól, pieprz - całość wyrobić na gładką
> masę - farsz powinien być dobrze doprawiony.
> Obrać kabaczka, odkroić "dupkę" i łyżką wydrążyć pestki. Wnętrze posolić
> i nadziać kabaczka przygotwanym farszem. "Zamkąć" kabaczka odkrojoną
> dupką dwoma wykałaczkami.
> Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować jarzyny: - co kto woli -
> ja osobiście kroję pieczarki, cebulę, paprukę na drobne cząstki, można
> dodać fasolkę szparagową, różyczki brokuła i/lub kalafiora, do tego
> duuuużo pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych), wyciśnięty przez
> praskę czosnek, i tym wszystkim obłożyć kabaczka - im więcej jarzynek
> tym lepiej; doprawić solą i pieprzem, papryką, przykryć i do piekarnika
> na ok 1h.
> Podawać w dość grubych plastrach z pysznymi jarzynami, polać sosem
> własnym (tzn. z dna naczynia); można z ryżem.
> To była potrawa, po spróbowaniu której moja teściowa powiedziała, że
> oddaje syna w dobre ręce :-)
> Pozdrawiam i smacznego.
> Aga
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-23 18:40:57
Temat: Re: kabaczekUżytkownik Ania <a...@e...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:nH8h7.140333$8...@n...chello.at...
> > moja teściowa powiedziała, że
> > oddaje syna w dobre ręce :-)
> Zazdroszcze :-)
> Chetnie bym cos takiego uslyszala, glownie slysze przeciwne opinie.
Założę się, że nawet jak zrobisz tę potrawę i ją uraczysz to też nic
dobrego nie usłyszysz.
Niektóre "świekry" [w przeciwieństwie do teściowych ;-]]] tak mają. Po 20
latach małżeństwa - "twojego" - to jej minie. ;-)))
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |