Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpinternet.pl!n
ews.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Kwiatkowska" <a...@2...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kabaczek
Date: Thu, 23 Aug 2001 16:47:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <9m356e$j3l$1@news.tpi.pl>
References: <9m327v$47a$1@news.tpi.pl> <3...@a...pl>
NNTP-Posting-Host: gate.2studio.com.pl
X-Trace: news.tpi.pl 998578190 19573 195.205.89.246 (23 Aug 2001 14:49:50 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2001 14:49:50 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: kabaczek
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63829
Ukryj nagłówki
Przeczytałam i ..... dostałąm ślinotoku.
Z całą penością wypóbuję.
Wielkie dzięki.
Teściowa najwyraźniej się nie pomyliła.
Użytkownik Agnieszka Kutowska <A...@a...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:3...@a...pl...
> Przygotować farsz jak do gołąbków: 1część ugotowanej drobnej kaszy, 1
> część ugotowanego ryzu i 2 części mieszanego mięsa mielonego; cebulkę
> zeszklić na oliwie (dość sporo oliwy), dodać do wyżej wymienionych
> składników, dodać żółtko, jaja, sól, pieprz - całość wyrobić na gładką
> masę - farsz powinien być dobrze doprawiony.
> Obrać kabaczka, odkroić "dupkę" i łyżką wydrążyć pestki. Wnętrze posolić
> i nadziać kabaczka przygotwanym farszem. "Zamkąć" kabaczka odkrojoną
> dupką dwoma wykałaczkami.
> Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować jarzyny: - co kto woli -
> ja osobiście kroję pieczarki, cebulę, paprukę na drobne cząstki, można
> dodać fasolkę szparagową, różyczki brokuła i/lub kalafiora, do tego
> duuuużo pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych), wyciśnięty przez
> praskę czosnek, i tym wszystkim obłożyć kabaczka - im więcej jarzynek
> tym lepiej; doprawić solą i pieprzem, papryką, przykryć i do piekarnika
> na ok 1h.
> Podawać w dość grubych plastrach z pysznymi jarzynami, polać sosem
> własnym (tzn. z dna naczynia); można z ryżem.
> To była potrawa, po spróbowaniu której moja teściowa powiedziała, że
> oddaje syna w dobre ręce :-)
> Pozdrawiam i smacznego.
> Aga
>
|