Data: 2001-08-23 14:47:34
Temat: Re: kabaczek
Od: "Anna Kwiatkowska" <a...@2...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Przeczytałam i ..... dostałąm ślinotoku.
Z całą penością wypóbuję.
Wielkie dzięki.
Teściowa najwyraźniej się nie pomyliła.
Użytkownik Agnieszka Kutowska <A...@a...pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:3...@a...pl...
> Przygotować farsz jak do gołąbków: 1część ugotowanej drobnej kaszy, 1
> część ugotowanego ryzu i 2 części mieszanego mięsa mielonego; cebulkę
> zeszklić na oliwie (dość sporo oliwy), dodać do wyżej wymienionych
> składników, dodać żółtko, jaja, sól, pieprz - całość wyrobić na gładką
> masę - farsz powinien być dobrze doprawiony.
> Obrać kabaczka, odkroić "dupkę" i łyżką wydrążyć pestki. Wnętrze posolić
> i nadziać kabaczka przygotwanym farszem. "Zamkąć" kabaczka odkrojoną
> dupką dwoma wykałaczkami.
> Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować jarzyny: - co kto woli -
> ja osobiście kroję pieczarki, cebulę, paprukę na drobne cząstki, można
> dodać fasolkę szparagową, różyczki brokuła i/lub kalafiora, do tego
> duuuużo pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych), wyciśnięty przez
> praskę czosnek, i tym wszystkim obłożyć kabaczka - im więcej jarzynek
> tym lepiej; doprawić solą i pieprzem, papryką, przykryć i do piekarnika
> na ok 1h.
> Podawać w dość grubych plastrach z pysznymi jarzynami, polać sosem
> własnym (tzn. z dna naczynia); można z ryżem.
> To była potrawa, po spróbowaniu której moja teściowa powiedziała, że
> oddaje syna w dobre ręce :-)
> Pozdrawiam i smacznego.
> Aga
>
|