Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Agnieszka Kutowska <A...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kabaczek
Date: Thu, 23 Aug 2001 16:32:57 +0200
Organization: Alcatel Polska
Lines: 22
Message-ID: <3...@a...pl>
References: <9m327v$47a$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: www.alcatel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 998577200 66788 157.25.183.82 (23 Aug 2001 14:33:20 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2001 14:33:20 GMT
X-NNTP-Posting-Host: sejp9099.polww.alcatel.pl
X-Accept-Language: pl, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:0.9.2) Gecko/20010726
Netscape6/6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:63823
Ukryj nagłówki
Przygotować farsz jak do gołąbków: 1część ugotowanej drobnej kaszy, 1
część ugotowanego ryzu i 2 części mieszanego mięsa mielonego; cebulkę
zeszklić na oliwie (dość sporo oliwy), dodać do wyżej wymienionych
składników, dodać żółtko, jaja, sól, pieprz - całość wyrobić na gładką
masę - farsz powinien być dobrze doprawiony.
Obrać kabaczka, odkroić "dupkę" i łyżką wydrążyć pestki. Wnętrze posolić
i nadziać kabaczka przygotwanym farszem. "Zamkąć" kabaczka odkrojoną
dupką dwoma wykałaczkami.
Włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować jarzyny: - co kto woli -
ja osobiście kroję pieczarki, cebulę, paprukę na drobne cząstki, można
dodać fasolkę szparagową, różyczki brokuła i/lub kalafiora, do tego
duuuużo pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych), wyciśnięty przez
praskę czosnek, i tym wszystkim obłożyć kabaczka - im więcej jarzynek
tym lepiej; doprawić solą i pieprzem, papryką, przykryć i do piekarnika
na ok 1h.
Podawać w dość grubych plastrach z pysznymi jarzynami, polać sosem
własnym (tzn. z dna naczynia); można z ryżem.
To była potrawa, po spróbowaniu której moja teściowa powiedziała, że
oddaje syna w dobre ręce :-)
Pozdrawiam i smacznego.
Aga
|