« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-23 12:14:58
Temat: Odp:karpatkaTrochę już "po ptokach", ale może przyda Ci się na następną uroczystość.
Prosta a smaczna i efektowna.
CIASTO:
1 szkl. wody
0,5 kostki margaryny (lub masła roślinnego)
5 całych jaj
Zagotować wodę z margaryną, pozostawić na wolnym ogniu, wsypać mąkę i
wyrabiać na chwilę na gładka masę. Wystudzić i wbijać do masy po jednym
jajku, wyrobić mikserem i rozdzielić na 2 częsci. Piec każda warstwę około
35 minut.
KREM:
1 masło
2 budynie waniliowe
2,5 szkl.mleka
0,5 szkl.cukru
Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i
wlać do zagotowanego mleka.
Gotować ok. 5 minut, ciagle mieszajac. Po wystudzeniu zmiksować z kostka
masła.
Przełożyć ciasto kremem.
Smacznego!
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |