Data: 2000-03-27 08:16:08
Temat: Odp: kurczak z morelami
Od: "gregs" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłem, rewelacja. Proponuję jednak cebulę pokroić ciut drobniej, talarki
są za duże. Najlepszy jest chyba słodki sos sojowy, miodu wystarczy łyżka, i
tak jest sos wychodzi wystarczająco słodki. Pycha
Użytkownik MK <c...@a...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...astercity.net...
> Witam,
> dotąd byłam tylko czytelniczką tej grupy, ale postanowiłam w końcu wtrącić
> tu też moje trzy grosze. Debiutuję przepisem na kurczaka,który wychodzi mi
> za każdym razem coraz lepszy :)
> 2 piersi kurczaka lub indyka
> 5 łyżek sosu sojowego
> 2 łyzki miodu
> 7 łyżek nektaru z moreli
> pęczek dymki
> morele (mogą być z puszki)
> 1 łyżeczka octu winnego
> 2 łyżki oleju
> kilka ząbków czosnku (wedle gustu)
> szczypta imbiru, sól, pieprz
> 1 łyżka jasnej zasmażki
> 1 łyżeczka sambal oelek
>
> Z sosu sojowego, miodu i nektaru robimy marynatę. Mięso pocięte w słupki
> marynujemy 2 godz. Po tym czasie mięso odcedzić, smażyc na rozgrznym
oleju,
> na ostrym ogniu ok. 10 min. Dymkę pokroić w talarki, szczypior posiekać,
> dodać do mięsa. Dodać też czosnek, marynatę i ocet winny rozcieńczony w
50ml
> wody. Zagęścić zasmażką. Dodać przyprawy i smażyć następne 15 min.Pod
koniec
> dodać pokrojone morele i sambal oelek. To chyba tyle. Smacznego :)
> Marta K.
>
>
|