Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.webcorp.com.pl!
not-for-mail
From: "e." <i...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: pasztet wege
Date: Tue, 28 Mar 2000 14:28:09 +0200
Organization: Serwis RUBIKON - http://www.rubikon.pl
Lines: 77
Message-ID: <8bq8dg$3bu$1@aquarius.webcorp.com.pl>
References: <v_0E4.7840$a01.170576@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: z-tpnetu.wshe.lodz.pl
X-Trace: aquarius.webcorp.com.pl 954246384 3454 194.204.164.146 (28 Mar 2000 12:26:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@w...com.pl
NNTP-Posting-Date: 28 Mar 2000 12:26:24 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25747
Ukryj nagłówki
no rewelacyjenie
jak ładnie piszesz o gotowaniu
spróbuję zrobić ten pasztet
pozdrawiam
e.
Użytkownik <w...@p...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:v_0E4.7840$a...@n...tpnet.pl...
> bierzemy:
> michę ugotowanych strączkowców (sojka, fasola)
> kubek płatków np. owsianych
> kubek jakiejś kaszy (nie byle jakiej, ale z każdą wychodzi ;-)
> najlepszy
> jest z gryczaną paloną albo pęczakiem
> (uwaga generalna: ma być gdzieś pół na pół strączkowych z
> kaszami/płatkami)
> cebule 4-5
> czosnek albo i nie
> zioła (majeranek, cząber, może być ta no...eeee...bazylia)
> sosik sojowy (shoyu oridżinal najlepszy)
> ojej rzepakowy zimnego chowu najlepszy
> drożdży z 5 deko
> sól
> pieprzyk (ja preferuję bielasa)
> aaa i trochę wody
>
> co z tym robimy:
>
> przepuszczamy strączkowe przez maszinkę, zalewamy wrzątkiem płatki,
> gotujemy
> do miękkości kasze w małej ilości wody (gryczanej po ugotowaniu dajemy
> godzinę na wciągnięcie wody, jeśli woda zostanie nie odlewać), kasze i
> płatki mielemy też w maszince.
> cebulki siekamy i dusimy na oleju z kilkoma kropelkami sosiku sojowego
> i ew.
> czosnkiem. po wyłączeniu rozkruszamy drożdże i mieszamy z gorącymi
> cebulami
> aż się zrobi sos taki. można przepuścić też przez maszynkę.
>
> wszystko mieszmy w dużej misce (lubię miski ;-) szczególnie miss
> polonia)
> doprawiamy shoyu, solą, pieprzem, ziółkami (nie żałować). ma być
> konsystencja raczej rzadka, żeby z łyżki powoli spływała, można dodać
> wody
> jak jest za gęsta.
>
> przygotować foremkę (wysmarować tłuszczem, albo wyłożyć pergaminem
> natłuszczonym), wlać/włożyć ciemną masę do formy, posypać sezamem albo
> siemieniem lnianym (zmielonym), ziarnkami słonecznika, wklepać posypkę
> w
> masę.
>
> rozgrzać piekarnik do 180-200 st., piec pasztet z godzinę żeby mu sie
> skórka zrobiła nie za twarda i żeby nie wysechł za bardzo. raczej nie
> otwierać piecyka w czasie pieczenia i dac potem wystygnąć powoli.
>
>
>
> smacznego!!!
>
> wojmat/wojtekm
> w...@w...prv.pl
> http://wjm.prv.pl
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
--
Szukasz pracy ? Znasz rynek IT (Internet) ? - http://webcorp.pl/praca/
|