Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.icm.edu.pl!news
.nask.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.
pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: prosię pieczone .. etc.
Date: Wed, 26 Feb 2003 08:15:51 +0100
Organization: SPELUNA
Lines: 30
Message-ID: <b3hpev$no1$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <b3gkif$fra$1@news.onet.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pb153.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1046243618 24321 213.76.33.153 (26 Feb 2003 07:13:38
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Feb 2003 07:13:38 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142771
Ukryj nagłówki
Użytkownik USER <t...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b3gkif$fra$...@n...onet.pl...
> Cze, Jeszcze raz podnosze temat.
> Mam pytania dotyczące pieczonego prosiecia i innych zwierząt w takiej
> postaci.
> 1. Chodzi mi o to jak przygotowac mieso i jaki optymalnie powinien
byc aby
> smazyc go nad ogniskiem?
> 2. Jak dlugo trzymac w przyprawach?
> 3. Czy wpierw nalezy upiec calosc w piekarkim piecu?
>
> Pozdrawiam
> Piotr
1. Należy sporządzić solankę z soli z saletrą i ew. piwem, oraz
przyprawami aromatycznymi. Najlepiej wprowadzać to do organizmu
zwierza jego... krwioobiegiem, tak jakbyś robił zastrzyki dożylne
powinno tego być sporo, poza tym moczyć w w/wsolance kilka dni.
Można bydlę (jeżeli jest w skórze np. prosiak) owędzić lekko, bo takie
blade zwłoki na rożnie robią fatalne wrażenie na płci pięknej.
Nie trzeba piec można wyparzyć alepowinno to być zrobione przez fachowca
(chodzi o to żeby do kości) w odpowiedniej temperaturze
Potem na rożen na 6 - 7 godzin do pełnego zrumienienia i chrupkiej (jak
chipsy) skórki. Wczasie pieczenia najlepiej spryskiwać piwem z
ogrodniczego spryskiwacza.
Wogóle do tego potrzeba dużo piwa m.in dla operatora ;-))
pozdr.Alex
Acha ! POD ŻADNYM POZOREM NIE NACINAĆ, NIE DZIURAWIĆ I NIE ODRYWAĆ
SKÓRKI !!!
|