Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Ela" <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: przepis na marynate
Date: Fri, 21 Sep 2001 08:46:33 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: e...@p...onet.pl@217.96.53.206
Message-ID: <9oenmn$nig$1@news.onet.pl>
References: <9oaqfi$jop$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.96.53.206
X-Trace: news.onet.pl 1001054743 24144 217.96.53.206 (21 Sep 2001 06:45:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Sep 2001 06:45:43 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70390
Ukryj nagłówki
Użytkownik amigo_pz <a...@s...member> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9oaqfi$jop$...@n...tpi.pl...
> Czy ktos moglby mi podac przepis na marynate do ogorkow konserwowych
> (korniszony) albo do papryki marynowanej (na ostro).
>
> stala czytelniczka
>
>
Cześć!
Papryka na ostro.
Zalewa: 0,5l wody, 10dkg cukru, 2dkg soli, 0,1 l octu 10%. Zawsze to
wszystko skrupulatnie odmierzam i ważę.
Do słoika pokrojona papryka w ósemki lub paski, ząbek czosnku, baldachim
kopru, kilka zaiarenek pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy.
W ubiegłym roku zrobiłam experyment i dodałam do części słoików po jednej
ostrej papryce i cała paryka w słoiku robiła sie ostra. Była super!
Ogórki konserwowe (na korniszony nie mam sprawdzonego przepisu)
2,5l wody, 7dkd soli, 10 dkg cukru, 03l octu 10%.
Baldachy kopru, czosnek, chrzan, pipeprz, zile angielskie. Do niektórych
słoików dodaję owoc ostrej papryki i wtedy mam też inne ogóreczki.
Miłego marynowania.
Ela.
|