Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!not-for-mail
From: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: raclet
Date: Wed, 7 Nov 2001 23:20:14 +0100
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 37
Message-ID: <9sceb8$d9i$1@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <9sbdbr$2ec$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: misiu.wieczysta.krakow.pl
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1005173929 13618 213.25.34.4 (7 Nov 2001 22:58:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Nov 2001 22:58:49 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79636
Ukryj nagłówki
Użytkownik zocha <z...@s...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sbdbr$2ec$...@o...ict.pwr.wroc.pl...
> Cześć!!!
> Jakie macie wymyślne genialne pomysły na potrawy z racleta?
>
> dzieki za propozycje i pozdroooowienia
> zocha
Waldemar ma rację, zresztą jak zwykle.Jeśli masz naczynka do raclette
oto przepis:Raclette prowansalskie fasolowe
500 g Fasoli pieszej
250 g świeżych pieczarek
100 g szynki gotowanej
600 g pokrojonego w plastry żółtego sera
2 łyżki masła
1 łyżka musztardy dijon
1łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 pomidory
sok z 1 cytryny
sól,świeżo zmielony biały pieprz,cebula
Fasolę obgotować w osolonej wodzie,pokroić cebulę i zeszklić. Pieczarki
pokroić, skropić sokiem z cytryny,szynkę pokroić w małą kostkę , dodać do
cebuli i krótko zasmażyć.Następnie dodać fasolę wszystko przyprawić solą,
pieprzem musztardą, ziołami, zasmażyć. W trakcie smażenia dodać pomidora
obranego ze skórki i pokrojonego w ósemki. Podsmażyć, posypać
pietruszką.porozkładać na patelenkach, przykryć plastrem sera. zapiec aby
ser się stopił. Smacznego.
Nie ukrywam, że przepis mam ze specjalnej książki którą sobie zafundowałam
DANIA RACLETTE, ten wypróbowałam. Pycha.
Ale tak wogle to zasada Waldka idealna. Pozdrawiam Ramzes.
|