Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: "Zdzisław Moskwa" <z...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Odp: ryby
Date: Wed, 1 Aug 2001 12:56:13 +0200
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 26
Message-ID: <9k8ngi$pt9$1@zeus.polsl.gliwice.pl>
References: <9jrhnb$5s1$1@zeus.polsl.gliwice.pl> <9k8kud$kut$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: sfwjkpc.sfwenergia.com.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:60697
Ukryj nagłówki
Dziękuję za odpowiedz. Będę próbowała zrobić w ten sposób rybę.
Asia
Użytkownik Jerzy <0...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9k8kud$kut$...@s...icm.edu.pl...
> Użytkownik Zdzisław Moskwa <z...@p...fm> w wiadomości do grup dysk
> usyjnych napisał:9jrhnb$5s1$...@z...polsl.gliwice.pl...
> > Poszukuję przepisu na jakąś rybe zapiekaną w winie.
> Z tym zapiekaniem to będzie kłopot. Ryby lepsze są gotowane.
> Pęczek włoszczyzny bz kapusty, ziele ang. i liście laurowe do smaku,
> wrzucasz do gara i zalewasz wodą, gotujesz aż uzyskasz wywar ok. 1l; na
> wrzący wywar wrzucasz po wypatroszeniu poporcjowanego karpia ok 1kg i
> gotujesz ok. 20 minut na wolnym ogniu. Wyjmujesz rybę i przecedzasz wywar,
> odparowujesz 1/4 obj. Sos: z łyżki masła i mąki robisz rumianą zasmażkę,
> dodajesz do wywaru razem z dużym kieliszkiem czerwonego wina i jednym
> pokruszonym suchym piernikiem. Po zagotowaniu przecierasz przez sito i
> doprawiasz sokiem z cytryny, solą i cukrem oraz dodajesz [po garści]
> pokrojone rodzynki i migdały. Sos powinien być ciemnozłotego koloru.
> Wrzucasz weń rybkę i trzymasz na minimalnym ogniu [lepsza jest płyta od
> pieca węglowego] ok. pół godziny. Podajesz z łazankami lub pyrami. Bo to p
> oznański
> przepis.
> pozdr. Jerzy
>
>
|