Data: 2001-03-01 19:12:50
Temat: Oficjalne Ciasto Bananowe MB
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sadzac po dyskusji tu sie toczacej na temat mojego ciasta stwierdzilam,
ze jest kilka przepisow - ktos musial podac czyjes inne jako moje, albo
ja wyslalam komus na priva stary przepis.
Wszystkich, ktorym nie wyszlo to ciasto, serdecznie przepraszam. Dla
wyjasnienia sprawy podaje przepis, ktory ja uzywam, z mojej ksiazki, i
to chyba wlasnie ten przepis, za ktory dostalam te wszystkie mile slowa.
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do keksu
(jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac jajka,
ubijac 1
minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe do miksera.
Ubijac 1
minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3 minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma wystarczajaco
sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy, wymieszac lyzka, przelac
do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem w srodku. Musi byc bardzo
brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz, a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo dojrzale,
mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo sie obieraja po
zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
|