Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ogórki małosolne, Sopot, solanka, źródło Św. Wojciecha - jeszcze raz -
rok później...
Date: Fri, 8 Jul 2005 19:38:30 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 30
Sender: t...@p...onet.pl@pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <damdmk$11t$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa71.kozieglowy.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1120844308 1085 217.98.163.71 (8 Jul 2005 17:38:28 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Jul 2005 17:38:28 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243033
Ukryj nagłówki
W zeszłym roku pomimo zapału nie udało mi się zrobić ani ogórków małosolnych ani
kiszonych w sopockiej solance ze źródła Św. Wojciecha nieopodal mola.
Przypomnę, że ze względu na jakieś tam zmiany przepisów miasto Sopot nie mogło,
jak przez lata, eksploatować źródła wody więc w okresie ogórkowym było ono
zamknięte.
Fama niesie że ogórki kiszone z wykorzystaniem tejże solanki nie mają sobie
równych....
W tym roku udało mi się spróbować ale:
- nie do końca byłem pewien jakiej solanki użyć - czy tej stężonej tryskającej z
jednego z kranów czy rozcieńczonej dostępnej w paru pozostałych ?
- na smak i krążące legendy wyszło na to że tej stężonej.
- zrobiłem więc według mojego sprawdzonego przepisu - ogórki z obciętymi
końcami, zalane gorącą, stężoną solanką sopocką
- po 2-3 dniach moje klasyczne ogórki małosolne zaczynają znikać ze słoja ale te
w solance sopockiej wydawały się po tym czasie tylko straszliwie gorzkie
- mija właśnie 10 dzień i ogórki stały się z lekka kwaśne, smak jest
spokojniejszy, ciekawy, ale cały czas wyczuwalna jest charakterystyczna
goryczka
Czy jakiś dobry człowiek z 3miasta mnie poratuje i podpowie:
- czy sopocka solanka nadaje się do małosolnych czy tylko do kiszonych na zimę
?
- czy rzeczwiście należy używać stężonej solanki czyli tej 4.4% ?
- czy legendarne 'sopockie' ogórki charakteryzuje właśnie ten z lekka gorzkawy
smak ?
TomekD
|