Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Omlet - pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Omlet - pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-10-22 20:25:02

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Tomek Głowacki" wrote
> Od jakiegos czasu trapi mnie jedna rzecz - usiłuję zrobić dobrego
> omleta, w zasdadzie sam placek wychodzi mi bardzo fajnie, tylko jest
> jedno ale.... jak zrobić aby omlet miał inny smak niż jajeczny?
> Cokolwiek nie dodam (przyprawy, warzywka itp.) "znika" pod jajkami,
> tak że za każdym razem bez kechupu nie da rady zjeść (mdły).
> Wyjątkiem jest dodawanie Tabasco, no ale to wtedy żar bije z omleta
> nieziemski.

Hmmm, chyba Cie troche nie rozumiem. Omlet jest potrawa delikatna, subtelna
i dodatki nalezy dobierac tak, aby harmonizowaly z produktem podstawowym.
Napisze wiec w skrocie, co ja robie z omletami. Mozna oczywiscie do samej
masy jajecznej dodac przyprawy. Najlepsze sa chyba posiekane swieze ziola -
bazylia, koperek, szczypiorek, tymianek lub co tam komu rosnie na oknie.
Pozniej mozna polozyc ser zolty przed zlozeniem, albo jesc samo.

Generalnie, ja omlety nadziewam - po usmazeniu (koniecznie z jednej strony)
nakladam farsz ma polowke i druga przykrywam. I sio na patelnie. Do moich
ulubionych nadzien naleza: pieczarki podduszone z dodatkiem smietany albo i
nie ;), szpinak we wszystkich wariantach, szynka z zoltym serem dobrze sie
topiacym np. chedarem, groszek zielony podsmazony na maselku, gotowana
fasolka szparagowa (mozna dodac pomidory bez skorki i pestek). Pewnie mozna
by zrobic z krewetkami. Ostatnio chodza za mna, wiec jestem gotowa wszystko
robic z krewetkami :)

No i mozna oczywiscie na slodko. Ale to inna bajka. A jak nie mam ochoty na
delikatny smak jajek z dodatkami to robie sobie chilli lub leczo. To
najlepiej rozwiazuje problem z zapotrzebowaniem na inne smaki ;))))

Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
PS. Rozmarzylam sie. A moja patelnia sie popsula i nie moge zrobic omletu ;(


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-10-22 21:45:34

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "Agata" <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)
>
> Pozdr,
> Tomek



polecam na słodko - ważne jest ubicie piany z białek na sztywno i
wymieszanie drewnianą łyżką - omlet wychodzi pulchny i przepyszny -
wystarczy dodać owoce - jakie to według uznania i jeśli ktoś lubi to bitą
śmietanę - pycha
jeśli chcesz dokładny przepis to daj znać - służę pomocą
pozdrawiam
@gi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 06:46:11

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "Qwax" <...@...Q> szukaj wiadomości tego autora

> Omlet chlebowy.
> Zrobic grzanki takie jak do zupy. Najlepiej usmazyc je na masle
ziolowym Jak
> beda zlote i chrupiace to zalac masa jajeczna doprawiona sola
czosnkowa.
> Polac na talerzu ketchupem.
>

Modyfikacja Omlet (obiad) studencki

Przed zalaniem masą jajeczną przykryć plasterkami żółtego sera i
pozwolić im się lekko rozpłynąć.

Pozdrawiam
Qwax

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 06:46:38

Temat: Re: Omlet - pytanie (P)
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tomek Głowacki wrote:
>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)

No to ja dorzucę jeszcze kilka pomysłów z mojej sekretnej księgi ;-).

Najpierw może przepis na dobry omlet ;-) (na 2 osoby):
Omlet powinien być jasny i jedynie lekko sciety oraz skladac sie z
licznych warstwy. Smazy sie go na patelni o srednicy 15-18 cm.
Wykonanie:
4-6 jaj wbijamy do jakiegos naczynia, solimy i pieprzymy, ubijamy.
(Ziółka, ktore mozna dodac bezposrednio do jaj: szczypiorek, pietruszka,
etragon).
Na patelni rozgrzewamy maslo na silnym ogniu. (w temp. scinania sie jaj,
czyli do 120 st., maslo nie rozklada sie do trujacych substancji). Gdy
zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
zsuwamy na talerz.

Nadzienie z groszku:
Rozpuscic 40 dkg masla w garnku, dodac nieco aromatycznych ziol (np.
mieta, estragon). Wrzucic 4 lyzki groszku (ew. moze byc konserwowy),
rozgrzac, doprawic sola i pieprzem.

Pieczarki:
Usmazyc kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, dodac 2 lyzki
smietany, posolic i popieprzyc.

Ziemniaki, cebula i ser: (zamiast ziemniaka albo dodatkowo mozna dodac
boczek, kielbase lub jakas wedline)
Jedna cebule obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ziemniaka (moze byc z
obiadu ;-)), pokroic w kostke. Zetrzec nieco ostrego sera. Podsmazyc
cebule na oliwie, dodac ziemniaka, podgrzac wszystko ladnie. DOprawic
sola i pieprzem. Po rozlozeniu tego nadzienia na omlecie posypac serem i
zlozyc.

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 07:25:36

Temat: Re: Omlet - pytanie (P)
Od: "anya" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik zGosiula w wiadomości do grup dyskusyjnych



(...) Gdy
> zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
> podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
> tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
> wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
> zsuwamy na talerz.

jezeli wlewamy polowe tylko ubitych jaj, to nie prosciej zrobic z polowy
skladnikow?:-)))


anya

(zart)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 07:46:10

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Studentka nie jestem od czerwca wiec sam chlebus jem ;-)

--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 08:19:20

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: Tomek Głowacki <t...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Agata wrote:

>
>
> polecam na słodko - ważne jest ubicie piany z białek na sztywno i
> wymieszanie drewnianą łyżką - omlet wychodzi pulchny i przepyszny -
> wystarczy dodać owoce - jakie to według uznania i jeśli ktoś lubi to bitą
> śmietanę - pycha
> jeśli chcesz dokładny przepis to daj znać - służę pomocą
> pozdrawiam
> @gi
>

baaardzo ładnie poproszę :)

Pozdrawiam,
Tomek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 08:29:35

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "rapatang" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:ap4c0b$jf2$1@news.supermedia.pl...
> "Tomek Głowacki" wrote
> > Od jakiegos czasu trapi mnie jedna rzecz - usiłuję zrobić dobrego
> > omleta,


> Generalnie, ja omlety nadziewam - po usmazeniu (koniecznie z jednej
strony)
> nakladam farsz ma polowke i druga przykrywam. I sio na patelnie.
>
witam i mam pytnie techncznej natury.

gdy omlet smazymy

to czy smazenie odbywa sie pod przykryciem czy na otwartej patelni

czy udalo sie Pani czy komukolwiek grubosc ciasta 2cm - o takiej grubosci
pisala p. Joanna Duszczynska.

Dla mnie grubosc niewiarygodna !

--

Rapatang


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 08:31:51

Temat: Re: Omlet - pytanie (P)
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

anya wrote:
>
> jezeli wlewamy polowe tylko ubitych jaj, to nie prosciej zrobic z polowy
> skladnikow?:-)))

Przecież to był przykład na 2 osoby, więc chyba prościej jest
przygotować najpierw całość a potem dwa razy smażyć?

--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-10-23 09:11:10

Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "walkie" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie, ja juz omlety rzadko jadam ;)

--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pigwa plus jablko
Kapusta kiszona HELP!!!
dlaczego?
maklowicz i jego...
RE: Czekolada na goraco

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »