| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-22 20:25:02
Temat: Re: Omlet - pytanie"Tomek Głowacki" wrote
> Od jakiegos czasu trapi mnie jedna rzecz - usiłuję zrobić dobrego
> omleta, w zasdadzie sam placek wychodzi mi bardzo fajnie, tylko jest
> jedno ale.... jak zrobić aby omlet miał inny smak niż jajeczny?
> Cokolwiek nie dodam (przyprawy, warzywka itp.) "znika" pod jajkami,
> tak że za każdym razem bez kechupu nie da rady zjeść (mdły).
> Wyjątkiem jest dodawanie Tabasco, no ale to wtedy żar bije z omleta
> nieziemski.
Hmmm, chyba Cie troche nie rozumiem. Omlet jest potrawa delikatna, subtelna
i dodatki nalezy dobierac tak, aby harmonizowaly z produktem podstawowym.
Napisze wiec w skrocie, co ja robie z omletami. Mozna oczywiscie do samej
masy jajecznej dodac przyprawy. Najlepsze sa chyba posiekane swieze ziola -
bazylia, koperek, szczypiorek, tymianek lub co tam komu rosnie na oknie.
Pozniej mozna polozyc ser zolty przed zlozeniem, albo jesc samo.
Generalnie, ja omlety nadziewam - po usmazeniu (koniecznie z jednej strony)
nakladam farsz ma polowke i druga przykrywam. I sio na patelnie. Do moich
ulubionych nadzien naleza: pieczarki podduszone z dodatkiem smietany albo i
nie ;), szpinak we wszystkich wariantach, szynka z zoltym serem dobrze sie
topiacym np. chedarem, groszek zielony podsmazony na maselku, gotowana
fasolka szparagowa (mozna dodac pomidory bez skorki i pestek). Pewnie mozna
by zrobic z krewetkami. Ostatnio chodza za mna, wiec jestem gotowa wszystko
robic z krewetkami :)
No i mozna oczywiscie na slodko. Ale to inna bajka. A jak nie mam ochoty na
delikatny smak jajek z dodatkami to robie sobie chilli lub leczo. To
najlepiej rozwiazuje problem z zapotrzebowaniem na inne smaki ;))))
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
PS. Rozmarzylam sie. A moja patelnia sie popsula i nie moge zrobic omletu ;(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-22 21:45:34
Temat: Re: Omlet - pytanie
>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)
>
> Pozdr,
> Tomek
polecam na słodko - ważne jest ubicie piany z białek na sztywno i
wymieszanie drewnianą łyżką - omlet wychodzi pulchny i przepyszny -
wystarczy dodać owoce - jakie to według uznania i jeśli ktoś lubi to bitą
śmietanę - pycha
jeśli chcesz dokładny przepis to daj znać - służę pomocą
pozdrawiam
@gi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 06:46:11
Temat: Re: Omlet - pytanie> Omlet chlebowy.
> Zrobic grzanki takie jak do zupy. Najlepiej usmazyc je na masle
ziolowym Jak
> beda zlote i chrupiace to zalac masa jajeczna doprawiona sola
czosnkowa.
> Polac na talerzu ketchupem.
>
Modyfikacja Omlet (obiad) studencki
Przed zalaniem masą jajeczną przykryć plasterkami żółtego sera i
pozwolić im się lekko rozpłynąć.
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 06:46:38
Temat: Re: Omlet - pytanie (P)Tomek Głowacki wrote:
>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)
No to ja dorzucę jeszcze kilka pomysłów z mojej sekretnej księgi ;-).
Najpierw może przepis na dobry omlet ;-) (na 2 osoby):
Omlet powinien być jasny i jedynie lekko sciety oraz skladac sie z
licznych warstwy. Smazy sie go na patelni o srednicy 15-18 cm.
Wykonanie:
4-6 jaj wbijamy do jakiegos naczynia, solimy i pieprzymy, ubijamy.
(Ziółka, ktore mozna dodac bezposrednio do jaj: szczypiorek, pietruszka,
etragon).
Na patelni rozgrzewamy maslo na silnym ogniu. (w temp. scinania sie jaj,
czyli do 120 st., maslo nie rozklada sie do trujacych substancji). Gdy
zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
zsuwamy na talerz.
Nadzienie z groszku:
Rozpuscic 40 dkg masla w garnku, dodac nieco aromatycznych ziol (np.
mieta, estragon). Wrzucic 4 lyzki groszku (ew. moze byc konserwowy),
rozgrzac, doprawic sola i pieprzem.
Pieczarki:
Usmazyc kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, dodac 2 lyzki
smietany, posolic i popieprzyc.
Ziemniaki, cebula i ser: (zamiast ziemniaka albo dodatkowo mozna dodac
boczek, kielbase lub jakas wedline)
Jedna cebule obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ziemniaka (moze byc z
obiadu ;-)), pokroic w kostke. Zetrzec nieco ostrego sera. Podsmazyc
cebule na oliwie, dodac ziemniaka, podgrzac wszystko ladnie. DOprawic
sola i pieprzem. Po rozlozeniu tego nadzienia na omlecie posypac serem i
zlozyc.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:25:36
Temat: Re: Omlet - pytanie (P)
Użytkownik zGosiula w wiadomości do grup dyskusyjnych
(...) Gdy
> zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
> podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
> tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
> wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
> zsuwamy na talerz.
jezeli wlewamy polowe tylko ubitych jaj, to nie prosciej zrobic z polowy
skladnikow?:-)))
anya
(zart)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 07:46:10
Temat: Re: Omlet - pytanieStudentka nie jestem od czerwca wiec sam chlebus jem ;-)
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:19:20
Temat: Re: Omlet - pytanieAgata wrote:
>
>
> polecam na słodko - ważne jest ubicie piany z białek na sztywno i
> wymieszanie drewnianą łyżką - omlet wychodzi pulchny i przepyszny -
> wystarczy dodać owoce - jakie to według uznania i jeśli ktoś lubi to bitą
> śmietanę - pycha
> jeśli chcesz dokładny przepis to daj znać - służę pomocą
> pozdrawiam
> @gi
>
baaardzo ładnie poproszę :)
Pozdrawiam,
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:29:35
Temat: Re: Omlet - pytanie
Użytkownik "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl> napisał w wiadomości
news:ap4c0b$jf2$1@news.supermedia.pl...
> "Tomek Głowacki" wrote
> > Od jakiegos czasu trapi mnie jedna rzecz - usiłuję zrobić dobrego
> > omleta,
> Generalnie, ja omlety nadziewam - po usmazeniu (koniecznie z jednej
strony)
> nakladam farsz ma polowke i druga przykrywam. I sio na patelnie.
>
witam i mam pytnie techncznej natury.
gdy omlet smazymy
to czy smazenie odbywa sie pod przykryciem czy na otwartej patelni
czy udalo sie Pani czy komukolwiek grubosc ciasta 2cm - o takiej grubosci
pisala p. Joanna Duszczynska.
Dla mnie grubosc niewiarygodna !
--
Rapatang
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 08:31:51
Temat: Re: Omlet - pytanie (P)anya wrote:
>
> jezeli wlewamy polowe tylko ubitych jaj, to nie prosciej zrobic z polowy
> skladnikow?:-)))
Przecież to był przykład na 2 osoby, więc chyba prościej jest
przygotować najpierw całość a potem dwa razy smażyć?
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-23 09:11:10
Temat: Re: Omlet - pytanieNie, ja juz omlety rzadko jadam ;)
--
----------------------------------------------------
-----------------
walkie -> Justyna Oracz
GG:411958
e-mail: w...@w...net.pl
j...@w...net.pl
IRC: #wroclaw
----------------------------------------------------
-----------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |