Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gamma.ru!Gamma.RU!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.n
et!newsfeed.icl.net!newsfeed.fjserv.net!newsfeed.freenet.de!newsfeed00.sul.t-on
line.de!t-online.de!news.task.gda.pl!news.supermedia.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet - pytanie
Date: Tue, 22 Oct 2002 22:25:02 +0200
Organization: Super Media - http://www.supermedia.pl
Lines: 34
Message-ID: <ap4c0b$jf2$1@news.supermedia.pl>
References: <3...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: biernacki.cza.warszawa.supermedia.pl
X-Trace: news.supermedia.pl 1035318091 19938 212.75.102.146 (22 Oct 2002 20:21:31
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Oct 2002 20:21:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131109
Ukryj nagłówki
"Tomek Głowacki" wrote
> Od jakiegos czasu trapi mnie jedna rzecz - usiłuję zrobić dobrego
> omleta, w zasdadzie sam placek wychodzi mi bardzo fajnie, tylko jest
> jedno ale.... jak zrobić aby omlet miał inny smak niż jajeczny?
> Cokolwiek nie dodam (przyprawy, warzywka itp.) "znika" pod jajkami,
> tak że za każdym razem bez kechupu nie da rady zjeść (mdły).
> Wyjątkiem jest dodawanie Tabasco, no ale to wtedy żar bije z omleta
> nieziemski.
Hmmm, chyba Cie troche nie rozumiem. Omlet jest potrawa delikatna, subtelna
i dodatki nalezy dobierac tak, aby harmonizowaly z produktem podstawowym.
Napisze wiec w skrocie, co ja robie z omletami. Mozna oczywiscie do samej
masy jajecznej dodac przyprawy. Najlepsze sa chyba posiekane swieze ziola -
bazylia, koperek, szczypiorek, tymianek lub co tam komu rosnie na oknie.
Pozniej mozna polozyc ser zolty przed zlozeniem, albo jesc samo.
Generalnie, ja omlety nadziewam - po usmazeniu (koniecznie z jednej strony)
nakladam farsz ma polowke i druga przykrywam. I sio na patelnie. Do moich
ulubionych nadzien naleza: pieczarki podduszone z dodatkiem smietany albo i
nie ;), szpinak we wszystkich wariantach, szynka z zoltym serem dobrze sie
topiacym np. chedarem, groszek zielony podsmazony na maselku, gotowana
fasolka szparagowa (mozna dodac pomidory bez skorki i pestek). Pewnie mozna
by zrobic z krewetkami. Ostatnio chodza za mna, wiec jestem gotowa wszystko
robic z krewetkami :)
No i mozna oczywiscie na slodko. Ale to inna bajka. A jak nie mam ochoty na
delikatny smak jajek z dodatkami to robie sobie chilli lub leczo. To
najlepiej rozwiazuje problem z zapotrzebowaniem na inne smaki ;))))
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
PS. Rozmarzylam sie. A moja patelnia sie popsula i nie moge zrobic omletu ;(
|