Data: 2002-10-23 06:46:38
Temat: Re: Omlet - pytanie (P)
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek Głowacki wrote:
>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)
No to ja dorzucę jeszcze kilka pomysłów z mojej sekretnej księgi ;-).
Najpierw może przepis na dobry omlet ;-) (na 2 osoby):
Omlet powinien być jasny i jedynie lekko sciety oraz skladac sie z
licznych warstwy. Smazy sie go na patelni o srednicy 15-18 cm.
Wykonanie:
4-6 jaj wbijamy do jakiegos naczynia, solimy i pieprzymy, ubijamy.
(Ziółka, ktore mozna dodac bezposrednio do jaj: szczypiorek, pietruszka,
etragon).
Na patelni rozgrzewamy maslo na silnym ogniu. (w temp. scinania sie jaj,
czyli do 120 st., maslo nie rozklada sie do trujacych substancji). Gdy
zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
zsuwamy na talerz.
Nadzienie z groszku:
Rozpuscic 40 dkg masla w garnku, dodac nieco aromatycznych ziol (np.
mieta, estragon). Wrzucic 4 lyzki groszku (ew. moze byc konserwowy),
rozgrzac, doprawic sola i pieprzem.
Pieczarki:
Usmazyc kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, dodac 2 lyzki
smietany, posolic i popieprzyc.
Ziemniaki, cebula i ser: (zamiast ziemniaka albo dodatkowo mozna dodac
boczek, kielbase lub jakas wedline)
Jedna cebule obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ziemniaka (moze byc z
obiadu ;-)), pokroic w kostke. Zetrzec nieco ostrego sera. Podsmazyc
cebule na oliwie, dodac ziemniaka, podgrzac wszystko ladnie. DOprawic
sola i pieprzem. Po rozlozeniu tego nadzienia na omlecie posypac serem i
zlozyc.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|