Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.infinity.net.pl!szmaragd.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
news.tpi.pl!not-for-mail
From: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet - pytanie (P)
Date: Wed, 23 Oct 2002 08:46:38 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 44
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <3...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: pf70.siedlce.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1035355476 9319 80.49.3.70 (23 Oct 2002 06:44:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Oct 2002 06:44:36 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl,en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0rc2) Gecko/20020512
Netscape/7.0b1 Hamster/1.3.23.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131122
Ukryj nagłówki
Tomek Głowacki wrote:
>
> Jak zrobić dobrego omleta ? Bo ja już straciłem nadzieję ;)
No to ja dorzucę jeszcze kilka pomysłów z mojej sekretnej księgi ;-).
Najpierw może przepis na dobry omlet ;-) (na 2 osoby):
Omlet powinien być jasny i jedynie lekko sciety oraz skladac sie z
licznych warstwy. Smazy sie go na patelni o srednicy 15-18 cm.
Wykonanie:
4-6 jaj wbijamy do jakiegos naczynia, solimy i pieprzymy, ubijamy.
(Ziółka, ktore mozna dodac bezposrednio do jaj: szczypiorek, pietruszka,
etragon).
Na patelni rozgrzewamy maslo na silnym ogniu. (w temp. scinania sie jaj,
czyli do 120 st., maslo nie rozklada sie do trujacych substancji). Gdy
zacznie skwierczec wlewamy polowe ubitych jaj. W czasie smazenia omlet
podwazamy lopatka dookola, zeby niesciete jajko splynelo na dno. Smazymy
tak dlugo, az od spodu omlet sie przyrumieni, a na wierzchu bedzie
wilgotny. Nastepnie nakladamy na niego nadzienie, skladamy na pol i
zsuwamy na talerz.
Nadzienie z groszku:
Rozpuscic 40 dkg masla w garnku, dodac nieco aromatycznych ziol (np.
mieta, estragon). Wrzucic 4 lyzki groszku (ew. moze byc konserwowy),
rozgrzac, doprawic sola i pieprzem.
Pieczarki:
Usmazyc kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki, dodac 2 lyzki
smietany, posolic i popieprzyc.
Ziemniaki, cebula i ser: (zamiast ziemniaka albo dodatkowo mozna dodac
boczek, kielbase lub jakas wedline)
Jedna cebule obrac i pokroic w plasterki. Ugotowac ziemniaka (moze byc z
obiadu ;-)), pokroic w kostke. Zetrzec nieco ostrego sera. Podsmazyc
cebule na oliwie, dodac ziemniaka, podgrzac wszystko ladnie. DOprawic
sola i pieprzem. Po rozlozeniu tego nadzienia na omlecie posypac serem i
zlozyc.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|