Data: 2002-10-23 10:52:02
Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"rapatang" wrote
> witam i mam pytnie techncznej natury.
> gdy omlet smazymy
> to czy smazenie odbywa sie pod przykryciem czy na otwartej patelni
Hmm, na pewno nie Pani do mnie. Aga jestem ;) Jesli chodzi o omlety, to nie
czuje sie specjalista. Moge opisac co ja robie, a jak to sie ma do Wielkiej
Kuchni niech zadecyduja specjalisci :)
To na poczatek omlet naturalny.
Potrzebna jest dobra patelnia. Musi byc z odpowiedniego materialu i
odpowiedniej wielkosci. Omlet nie moze byc zbyt gruby, bo sie nie usmazy. W
misce mieszamy dokladnie trzepaczka jajka, na koniec dodajemy odrobine soli.
Mozna dodac wode, mleko lub smietane. Sa rozne szkoly. Na patelni
rozgrzewamy maslo i wylewamy na nie mase jajeczna. Przez chwile wolno
mieszam, zeby omlet mial strukture, pozniej czekam az sie troche zetnie i
powazajac brzegi przechylam patelnie, zeby masa jeszcze nie scieta mogla tam
splynac. Smazy sie na odkrytej patelni. Na koniec, jak omlet jest juz
delikatnie przysmazony od spodu i prawie sciety z wierzchu nakladamy
nadzienie, skladamy i na talerz. Taki omlet ma IMHO ponizej centymetra.
Najlepsze robia w Karaluchu kolo Uniwerku w Wawie :)
Omlet z maka
Wtedy moze byc grubszy. Mieszamy jajka z maka i sola, tak, zeby byly
konsystencji gestej smietany. Ja smaze na patelni na masle, obracajac, bo
robie grubsze niz naturalne. Moj tata robi duzy omlet na blasze w
piekarniku, wtedy nie obraca, tylko po upieczeniu naklada farsz, posypuje
serem i kroi jak ciasto.
Omlet puchaty
Miesza sie maka z zoltkami, osobno ubija bialko na sztywna piane z dodatkiem
soli. Delikatnie mieszamy i smazymy na maselku. Ja je obracam, ale czytalam
gdzies, ze mozna robic w piekarniku - wtedy na pewno nie opadnie. Taki omlet
powinien miec 2-3 cm. Ja takie robie na slodko. Generalnie, jak robie 4 to
mi zawsze jeden nie wychodzi. Tego zjadam po cichu w kuchni :)))
> czy udalo sie Pani czy komukolwiek grubosc ciasta 2cm - o takiej grubosci
> pisala p. Joanna Duszczynska.
>
> Dla mnie grubosc niewiarygodna !
Bo tyle omletow ilu tworcow :) Mysle, ze Joanna pisala albo o takim z piana
albo o takim z maka. Z samych jajek sie chyba nie da zrobic takiego.
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
|