Data: 2002-10-28 08:34:39
Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara Czaplicka" wrote
> Nie nalezy sie bac tej pianki na wierzchu. To na pewno nie jest surowe
[kiedys tak myslalam].
> Mam nadzieje, ze zrobicie i podzielicie sie doznaniami smakowymi.
Ja sie jej nie boje, ja jej po prostu nie lubie. Aczkolwiek o tym, czy
zostaly zabite bakterie (np. Salmonella) to bym dyskutowala. Kwestia
zaufania do jajek. Generalnie ja odwracam dlatego, ze lubie w omletach to
przysmazone - jak mam ochote na cos puchatego, to robie biszkopt. Jesli
chodzi o opadanie, to jest to kwestia wprawy - mozna przekrecic tak, ze
prawie nic nie opada. Tylko wiekszosc bialek musi juz byc scieta. Chodzi o
to, zeby taki omlet zsunac na talerz lub pokrywke (jest do tego potrzebna
odpowiedna patelnia) tym smazonym do dolu. Pozniej przekrecamy patelnie i
przykrywamy omlet nia od gory. A na koniec delikatnie obracamy calosc do
gory nogami. Mi po usmazeniu wychodza takie na 2 cm i sa w srodku puszyste.
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
|