Data: 2002-10-28 12:51:04
Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: b...@w...pl (MiKa)
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka Biernacka wrote: Tez odwracam omlet na druga
strone. Choc często (szczegolnie jesli wiekszy) mialam
problem w utrzymaniu go w calosci ;)Ostatnio kupilam w
tym celu specjalna... hm... jak to nazwac... jakby
pokrywke pokryta teflonem za ok. 8 zł. (w Carrefourze
w Katowicach). Technika taka, jak opisana nizej. Omlet
juz tak nie opada i jest mniej sfatygowany. A pokrywka
swietnie sluzy do odwracania roznych potraw tego
wymagajacych.
> "Barbara Czaplicka" wrote
> > Nie nalezy sie bac tej pianki na wierzchu. To na pewno
nie jest surowe
> [kiedys tak myslalam].
> > Mam nadzieje, ze zrobicie i podzielicie sie doznaniami
smakowymi.
> Ja sie jej nie boje, ja jej po prostu nie lubie.
Aczkolwiek o tym, czy
> zostaly zabite bakterie (np. Salmonella) to bym
dyskutowala. Kwestia
> zaufania do jajek. Generalnie ja odwracam dlatego, ze
lubie w omletach to
> przysmazone - jak mam ochote na cos puchatego, to robie
biszkopt. Jesli
> chodzi o opadanie, to jest to kwestia wprawy - mozna
przekrecic tak, ze
> prawie nic nie opada. Tylko wiekszosc bialek musi juz
byc scieta. Chodzi o
> to, zeby taki omlet zsunac na talerz lub pokrywke (jest
do tego potrzebna
> odpowiedna patelnia) tym smazonym do dolu. Pozniej
przekrecamy patelnie i
> przykrywamy omlet nia od gory. A na koniec delikatnie
obracamy calosc do
> gory nogami. Mi po usmazeniu wychodza takie na 2 cm i sa
w srodku puszyste.
> Pozdrawiam
> Agnieszka Biernacka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|