Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: b...@w...pl (MiKa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet - pytanie
Date: Mon, 28 Oct 2002 12:51:04 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 48
Message-ID: <apjbrn$kmj$1@news.tpi.pl>
References: <ap5mlh$2cpr$1@news2.ipartners.pl> <ap5uq4$up0$1@news.supermedia.pl>
<ap60sc$2k2m$1@news2.ipartners.pl> <ap618r$4n$1@news.supermedia.pl>
<041a01c27bb9$94e3abb0$c692573e@home68z1dftw81>
<apisrl$t0k$1@news.supermedia.pl>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1035809464 21203 213.25.83.135 (28 Oct 2002 12:51:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Oct 2002 12:51:04 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: qj146.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132021
Ukryj nagłówki
Agnieszka Biernacka wrote: Tez odwracam omlet na druga
strone. Choc często (szczegolnie jesli wiekszy) mialam
problem w utrzymaniu go w calosci ;)Ostatnio kupilam w
tym celu specjalna... hm... jak to nazwac... jakby
pokrywke pokryta teflonem za ok. 8 zł. (w Carrefourze
w Katowicach). Technika taka, jak opisana nizej. Omlet
juz tak nie opada i jest mniej sfatygowany. A pokrywka
swietnie sluzy do odwracania roznych potraw tego
wymagajacych.
> "Barbara Czaplicka" wrote
> > Nie nalezy sie bac tej pianki na wierzchu. To na pewno
nie jest surowe
> [kiedys tak myslalam].
> > Mam nadzieje, ze zrobicie i podzielicie sie doznaniami
smakowymi.
> Ja sie jej nie boje, ja jej po prostu nie lubie.
Aczkolwiek o tym, czy
> zostaly zabite bakterie (np. Salmonella) to bym
dyskutowala. Kwestia
> zaufania do jajek. Generalnie ja odwracam dlatego, ze
lubie w omletach to
> przysmazone - jak mam ochote na cos puchatego, to robie
biszkopt. Jesli
> chodzi o opadanie, to jest to kwestia wprawy - mozna
przekrecic tak, ze
> prawie nic nie opada. Tylko wiekszosc bialek musi juz
byc scieta. Chodzi o
> to, zeby taki omlet zsunac na talerz lub pokrywke (jest
do tego potrzebna
> odpowiedna patelnia) tym smazonym do dolu. Pozniej
przekrecamy patelnie i
> przykrywamy omlet nia od gory. A na koniec delikatnie
obracamy calosc do
> gory nogami. Mi po usmazeniu wychodza takie na 2 cm i sa
w srodku puszyste.
> Pozdrawiam
> Agnieszka Biernacka
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|