Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!not-for-mail
From: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Omlet - pytanie
Date: Wed, 23 Oct 2002 12:52:02 +0200
Organization: Super Media - http://www.supermedia.pl
Lines: 48
Message-ID: <ap5uq4$up0$1@news.supermedia.pl>
References: <3...@p...pl> <ap4c0b$jf2$1@news.supermedia.pl>
<ap5mlh$2cpr$1@news2.ipartners.pl>
NNTP-Posting-Host: biernacki.cza.warszawa.supermedia.pl
X-Trace: news.supermedia.pl 1035370117 31520 212.75.102.146 (23 Oct 2002 10:48:37
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 Oct 2002 10:48:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131180
Ukryj nagłówki
"rapatang" wrote
> witam i mam pytnie techncznej natury.
> gdy omlet smazymy
> to czy smazenie odbywa sie pod przykryciem czy na otwartej patelni
Hmm, na pewno nie Pani do mnie. Aga jestem ;) Jesli chodzi o omlety, to nie
czuje sie specjalista. Moge opisac co ja robie, a jak to sie ma do Wielkiej
Kuchni niech zadecyduja specjalisci :)
To na poczatek omlet naturalny.
Potrzebna jest dobra patelnia. Musi byc z odpowiedniego materialu i
odpowiedniej wielkosci. Omlet nie moze byc zbyt gruby, bo sie nie usmazy. W
misce mieszamy dokladnie trzepaczka jajka, na koniec dodajemy odrobine soli.
Mozna dodac wode, mleko lub smietane. Sa rozne szkoly. Na patelni
rozgrzewamy maslo i wylewamy na nie mase jajeczna. Przez chwile wolno
mieszam, zeby omlet mial strukture, pozniej czekam az sie troche zetnie i
powazajac brzegi przechylam patelnie, zeby masa jeszcze nie scieta mogla tam
splynac. Smazy sie na odkrytej patelni. Na koniec, jak omlet jest juz
delikatnie przysmazony od spodu i prawie sciety z wierzchu nakladamy
nadzienie, skladamy i na talerz. Taki omlet ma IMHO ponizej centymetra.
Najlepsze robia w Karaluchu kolo Uniwerku w Wawie :)
Omlet z maka
Wtedy moze byc grubszy. Mieszamy jajka z maka i sola, tak, zeby byly
konsystencji gestej smietany. Ja smaze na patelni na masle, obracajac, bo
robie grubsze niz naturalne. Moj tata robi duzy omlet na blasze w
piekarniku, wtedy nie obraca, tylko po upieczeniu naklada farsz, posypuje
serem i kroi jak ciasto.
Omlet puchaty
Miesza sie maka z zoltkami, osobno ubija bialko na sztywna piane z dodatkiem
soli. Delikatnie mieszamy i smazymy na maselku. Ja je obracam, ale czytalam
gdzies, ze mozna robic w piekarniku - wtedy na pewno nie opadnie. Taki omlet
powinien miec 2-3 cm. Ja takie robie na slodko. Generalnie, jak robie 4 to
mi zawsze jeden nie wychodzi. Tego zjadam po cichu w kuchni :)))
> czy udalo sie Pani czy komukolwiek grubosc ciasta 2cm - o takiej grubosci
> pisala p. Joanna Duszczynska.
>
> Dla mnie grubosc niewiarygodna !
Bo tyle omletow ilu tworcow :) Mysle, ze Joanna pisala albo o takim z piana
albo o takim z maka. Z samych jajek sie chyba nie da zrobic takiego.
Pozdrawiam
Agnieszka Biernacka
|