Data: 2002-10-25 00:04:39
Temat: Re: Omlet - pytanie
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Agnieszka Biernacka" <a...@a...com.pl>
>
> > 1,2 nie trzepiemy bialka
> > 3. oparty na ubitym bialku
>
> Dokladnie.
>
> > co to znaczy obracam, czy jak sie domyslam pieczesz taki omlet z 2 stron ?
> >
> > mnie sie wydawalo ze jesli ma byc wyrosniety to nie mozna go z dwoch stron
> > smazyc bo opadnie, no nie rozumiem tego fragmentu
>
> No i tu jest wlasnie problem. Probowalam:
> a. odwracac przy pomocy talerza - tak robie naczesciej. Musi juz byc sciety,
> zeby nie opadl i trzeba to zrobic delikatnie.
> b. sa takie specjalne dwustronne patelnie. Zawsze mi sie podobaly, ale nigdy
> nie nabylam. Mozna bym prosto przewrocic omlet.
> c. mozna go po podsmazeniu dopiec w piekarniku - tego nie robie, bo od 3 lat
> nie mam piekarnika :)
> d. jak nie odwracam, to gora jest niedosmazona, ale to moze kwestia
> indywidualna ;)
> Agnieszka Biernacka
>
A ja to robie inaczej, czyli nigdy nie przyszlo mi do glowy, by taki omlet obracac na
druga strone;
Nie pamietam jaki dokladnie byl przepis, ale moj jest taki:
1 jajo na 1 osobe
ubic piane na sztywno ze szczypta soli, dodac do niej zoltko i lyzke maki -
delikatnie wymieszac, wylac na gorace roztopione maslo.
Po krotkim czasie widac, ze na wierzchu jest puszysta piana; kiedy podwazymy lekko
omlet, powinien byc od spodu sciety!!!
Wowczas nakladam to, co chce na te puszystosc wlasnie - najczesciej jest to zielony
groszek z puszki [z puszki tylko dlatego, ze na
ogol robie sobie ten omlet w ostatnim momencie, a gotowanie groszku zamrozonego
trwaloby nieco dluzej, choc zapewne byloby to
smaczniejsze i ladniejsze kolorystycznie]. Sole.
Taki sam omlet mozna zrobic np. ze swiezymi truskawkami i innymi owocami, ktore nie
wymagaja dlugiej obrobki termicznej[przed
podaniem posypac cukrem, lub podac smietane z cukrem].
Nie nalezy sie bac tej pianki na wierzchu. To na pewno nie jest surowe [kiedys tak
myslalam].
Mam nadzieje, ze zrobicie i podzielicie sie doznaniami smakowymi.
Smacznego :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.404 / Virus Database: 228 - Release Date: 2002.10.16
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|