Data: 2005-06-02 13:42:18
Temat: Orzechowy sos do makaronu
Od: "Bozena" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pozwolę sobie wynieść się z wątku o Pijanym Izydorze ;)
Przepis został odgapiony ze 3 lata temu tu na grupie od Kaliny (nbaume),
której klaniam się do samych kopytek, bo banalnie proste i dobre :))
Orzechy włoskie (a ze dwie garście) uprażyć na suchej patelni, potem
rozdrobnić na okruchy w sposób dowolny - mikserem czy nożem. Dorzucić
posiekane/przeciśniete ze dwa ząbki czosnku, wlać ok. szklanki słodkiej
śmietanki, dosmaczyć solą i świeżym pieprzem. Zmieszać sos z gorącym
makaronem i podawać z parmezanem. Czasami jak mnie najdzie, to do sosu utrę
jakiegoś sera.
Proporcje są bardzo płynne, ponieważ wszytsko zależy od smaku...
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
|