Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 63


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-14 18:49:18

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Tatiana wrote:

> Dnia Fri, 14 Apr 2006 08:44:40 -0700, Waćpanna lub waćpan Magdalena Bassett,
> w wiadomości <news:443FC368.3050800@bluemoonlavender.com> zawarł, co
> następuje:
>
>
>>99%
>>kukurydzy, ktora idzie na pasze, jest GM. Tak samo z innymi roslinami na
>>pasze. Mieso z tych zwierzat nie jest zdrowe dla ludzi, a jednak sie je
>>sprzedaje.
>
>
> Argumenty naukowe poproszę na tę niezdrowość mięsa. Najlepiej takie, których
> publikacje można znaleźć w NCBI http://ncbi.nlm.nih.gov
> Bo obryzgałam ze śmiechu monitor.


Tutaj znajdziesz wywazona dyskusje z wieloma za i przeciw.

http://scope.educ.washington.edu/gmfood/position/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-14 18:50:56

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Rafal M" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <n...@b...com> napisał(a):

> Owoce i warzywa hodowane z uzyciem chemikaliow maja cztery numery
> Owoce i warzywa zmienione genetycznie (GM) maja piec numerow i zaczynaja
> sie od numeru 8
> Owoce i warzywa hodowane ekologicznie maja piec numerow i zaczynaja sie
> od numeru 9

Dobrze wiedziec :)

>
> W Ohio, ale gdzie?


okolice Columbus

Pozdrawiam
Rafal

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-14 18:52:55

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Rafal M" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM eL <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał(a):

> Kroger to niezly supermarket.

Tego mam akurat bardzo blisko.

> Safeway (sczegolnie Marketplace) jest tez OK.
> Bez wchodzenia w szczegoly - unikaj Walmart jak ognia piekielnego. W Meijr
> mozna kupowac produkty markowe (tzw. brand names) - Friendship Farmer's
> Cheese, taki prawie polski twarog, jest taki sam bez wzgledu czy zaplacisz
> za niego $2.49 czy $2.99 - ale raczej nie warzywa czy owoce.
> Z drozszych marketow polecam Whole Foods (wiem, ze jest jeden w Columbus) i
> Wild Oats oraz Bristol Farms ((nie wiem, czy sa w Ohio.)
> Jesli masz Trader Joe's w poblizu to polecam - szczegolnie jesli lubisz sery
> i takie tam - niezbyt drogi. Lubiany przez europejczykow :-)))
> Jesli masz uczciwy maly sklepik blisko siebie to warto nazwiazac
> przyjacielskie kontakty choc z tym bywa roznie... (W duzych misatach i
> zamozniejszych miejscach sa dobre male - niemalze butiki - spozywcze ale te
> sa raczej drogie.) No a w sezonie to tylko na Farmer's Market (targach) ale
> tez trzeba uwazac bo wiele produktow sprzedawanych na takich targach,
> sczegolnie na poczatku/koncu sezonu -pochodzi z hurtowni. Dobrymi zrodlami
> warzyw sa tez czasaami sklepiki etniczne (szczegolnie latynoskie i
> azjatyckie.) Ciekawe - "polskie" w smaku - produkty mozne tez czesto dostac
> w sklepikach/stoiskach z zywnoscia zydowska czy arabska.


Ok, bede szukal tych sklepow i pokolei probowal ;)
Dzieki za info.

Pozdrawiam
Rafal




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-14 19:10:14

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora



>
> Banany, jablka w koszyku na lodowce, cala reszta w lodowce.
>
>
> Pozdrawiam
> Rafal

Nie trzymaj bananow razem z jablkami, bo wtedy banany szybko "dojrzewaja" /
czernieja
Ilona



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-14 19:16:48

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "ullaaa" <a...@w...ce> szukaj wiadomości tego autora

A grupowicz eM eL napisał:
> Co do jablek
> to wprost przeciwnie - w zaleznosci od gatunku wytrzymuja w
> koszyku w kuchni nawet do dwoch tygodni.

Hehe, przypomniała mi się nawet śmieszna scena z filmu '28 dni
później', gdzie cały kraj spustoszyła zaraza i zdrowych ludzi
pozostało kilka osób. Wpadają oni do jakiegoś opustoszałego
supermarketu, by znaleźć jakiś prowiant, łażą między półkami, wszystko
zgniłe i nagle takie zdziwienie, gdy pomiędzy tym wszystkim te zielone
jabłka nadal piękne i zielone :]. Ach, ta wspaniała chemia :)

--
ula mówi ahoj // ullaaa na op.pl // dżidżi: 3234801

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-14 19:31:36

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Rafal M" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

ullaaa <a...@w...ce> napisał(a):
> Hehe, przypomniała mi się nawet śmieszna scena z filmu '28 dni
> później', gdzie cały kraj spustoszyła zaraza i zdrowych ludzi
> pozostało kilka osób. Wpadają oni do jakiegoś opustoszałego
> supermarketu, by znaleźć jakiś prowiant, łażą między półkami, wszystko
> zgniłe i nagle takie zdziwienie, gdy pomiędzy tym wszystkim te zielone
> jabłka nadal piękne i zielone :]. Ach, ta wspaniała chemia :)
>

Swoja droga - dobry film :)

Pozdrawiam
Rafal


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-14 19:32:46

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Rafał Markieiwcz" <m...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):

> Żebyś częściej kupował? :)
>


Raczej nie bo w sumie wyjedzie na to samo ;) Co za roznica czy kupie 8 bananow
raz w tygodniu, czy 4 banany dwa razy w tygodniu ;-)

Pozdrawiam
Rafal

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-14 19:48:45

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 14 avril 2006 ŕ 20:46:02, dans <4...@b...com>
vous écriviez :

>
>> Argumenty naukowe poproszę na tę niezdrowość mięsa. Najlepiej takie, których
>> publikacje można znaleźć w NCBI http://ncbi.nlm.nih.gov
>> Bo obryzgałam ze śmiechu monitor.


> Naukowe argumenty...
> Dwa podstawowe:

> 1. Allergeny powodujace coraz wiecej uczulen (30 lat temu uczulone
> dziecko bylo rzadkoscia, a teraz?)

> 2. Przenoszenie przez mieso odpornosci na antybiotyki (transfer of
> antibiotic resistance markers),


Mylisz wiec "niezdroowosc" miesa ze szkodliwym wplywem jego produkcji
na (szeroko pojete) srodowisko.

Samo mieso nie jest "niezdrowe", chociaz na pewno ma mniej wartosci
smakowych i odzywczych niz mieso pochodzace od producentuw zdrowej
zywnosci.
Stad reakcje...


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-14 20:35:20

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisal(a):

>> 2. Przenoszenie przez mieso odpornosci na antybiotyki (transfer of
>> antibiotic resistance markers),
>
>Mylisz wiec "niezdroowosc" miesa ze szkodliwym wplywem jego produkcji
>na (szeroko pojete) srodowisko.

???? Antybiotyki dla kurczakow czy innej padliny sa z tych samych grup
co dla ludzi. Jedzac zwierzeta szprycowane antybiotykami nabieramy na
nie odpornosci. Nie wiedzialas o tym?

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-04-14 21:03:24

Temat: Re: Owoce/warzywa w USA - czemu sie tak szybko psuja???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 14 avril 2006 ? 22:35:20, dans
<9...@4...com> vous écriviez :

> Ewa (siostra Ani) N. napisal(a):

>>> 2. Przenoszenie przez mieso odpornosci na antybiotyki (transfer of
>>> antibiotic resistance markers),
>>
>>Mylisz wiec "niezdroowosc" miesa ze szkodliwym wplywem jego produkcji
>>na (szeroko pojete) srodowisko.

> ???? Antybiotyki dla kurczakow czy innej padliny sa z tych samych grup
> co dla ludzi. Jedzac zwierzeta szprycowane antybiotykami nabieramy na
> nie odpornosci. Nie wiedzialas o tym?


Kanibale wierzyli ze jedzac nieprzyjaciol nabywaja ich sily i zrecznosci... taka
sama
logika.


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mazurek cytrynowy na Wielkanoc 2006
robot kuchenny
Życzenia
lekki tort brzoskwiniowy-Wielkie żarcie
Fotorelacja z wędzenia szynki na Wielkanoc.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »