Data: 2002-03-20 08:16:22
Temat: (P) Hiszpański kurczak z cytryną
Od: "Jacek Dyduch" <j...@a...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zniechęcony brakiem pozytywnego odzewu na mój wczorajszy post dot. drobiu z
cytryną przypomniałem sobie o starej książece "Potrawy z hiszpańskiej
tawerny", gdzie znalazłem przepis na lekkostrawnego kuraka.
1kg kawałków kurczaka (ja miałem akurat piersi) obsmażyłem na oliwie (w
oryginale masło) na brązowo. Dwie marchewki i cebulę pokroiłem na plasterki.
Sparzyłem cytrynę i starłem z niej skórkę. Mięso, warzywa i startą skórkę
przełożyłem do garnka, zalałem ok. szklanką rosołu, oprószyłem łyżką mąki i
dodałem liść laurowy. Na koniec wycisnąłem sok z jednej cytryny. Całość
gotowała się pod przykryciem ok. 40 min.
Proste, moim zdaniem danie i bardzo smaczne.
Pozdrawiam
Jacek
|