Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) Ogórki w zalewie musztardowej
Date: Wed, 29 May 2002 14:55:26 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 42
Message-ID: <ad2j3v$mo1$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1022676927 23297 194.29.137.67 (29 May 2002 12:55:27 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 29 May 2002 12:55:27 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:110326
Ukryj nagłówki
Hejka :o)))
Wlasnie dostalam przepis od Władysławy, ktora nas stale czyta, ale
niestety nie ma mozliwosci nic do nas napisac :o(( Wiec sluze w tej
chwili za posrednika :o))) Ogorki wygladaja super interesujaco, wiec
mimo warunkow nie nadajacych sie zabardzo do takiego pichcenia jednak
chyba je wyprobuje :o)))
******************
Ogórki w zalewie musztardowej
1 i 1/2 szklanki cukru
1 litr wody
1 szklanka octu
5 łyżek (płaskich) soli
5 łyżek musztardy stołowej ( może być też inna)
10 ziarenek ziela angielskiego
kilka listków laurowych
To waszystko zagotować.
Ogórków ok 3 kg. Nigdy nie ważyłam
Ogórki wielkości 8--10 cm obrać , przekroić wzdłuż na 4 części ,
ułożyć
pionowo w słoikach takich od dżemu, albo trochę większych , zalać
lekko
ciepłą zalewą i zakręcić .
Zawekować słoiczki gotując 5 minut.
Najlepsze są ogórki typowo gruntowe to tak gdzieś około 2-giej połowy
czerwca.
Do spożycia dobre po 4 - 5 dniach
Bożenko wrzuć na grupę może ktoś skrzysta z przepisu.
Pozdrawiam Władysława- Kwidzyn
*********************
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|