Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "syso" <s...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Puchatek - pyszne ciasto z truskawkami
Date: Wed, 11 Jun 2003 11:40:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <bc6tgk$ipj$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc182.jeleniag.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1055324503 19251 217.96.243.182 (11 Jun 2003 09:41:43
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Jun 2003 09:41:43 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159557
Ukryj nagłówki
Przepis oczywiscie z pliku truskawkowego od Bozenki (dziekuje :-)) ) Wlasnie
zezarlam dwa kawalki, chociaz odkroilam tylko, zeby sprobowac i zobaczyc jak
wyszlo. Troche ze strachem, bo ostatnio testuje rozne przepisy na ciasta z
truskawkami, efekty troche lepsze lub gorsze, ale to mnie powalilo. Jest
pyszne, puszyste (pewnie dlatego Puchatek sie nazywa), robi sie bardzo milo
i szybko. Warto sprobowac!
A oto i przepis:
P U C H A T E K
1/2 kg truskawek
40 dkg maki
25 dkg cukru
125 dkg masla
3-4 jajka
1/2 szklanki mleka
3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 zapachu arakowego ( ja nie dalam bo nie lubie zapachow, dalam za to
cukier waniliowy)
Wszystko robilam w robocie, jajka z cukrem utarlam do bialosci, dodalam
mleko z rozpuszczonym proszkiem do pieczenia. Mleko lekko podgrzalam, bo w
przepisie nic nie bylo o jego temperaturze, a balam sie, ze proszek sie nie
rozpusci. Troche sie spienilo, ale zdazylam, zanim wylecialo z kubka ;-)).
Do tego dodalam make i miekkie maslo. Wszystko ladnie sie w robocie
zmiksowalo. Wylalam na baszke - srednia tortownica- wylozonej papierem do
pieczenia. Ulozylam truskawki lekko posypane maka. Pieklo sie to w 180 st 45
minut. Posypalam cukrem pudrem i jest pycha.
Troche sie balam o te ilosc proszku do pieczenia, ale nawet specjalnie go
nie czuc. Ciasto z pewnoscia wejdzie do mojego stalego repertuaru. Juz sie
zastanawiam z jakimi jeszcze owocami zrobic. :-)
Polecam i smacznego!
Sylwia
|