Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-f
or-mail
From: "Adam" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] Re: deser owocowy z mascarpone - jak?
Date: Sun, 29 Jun 2003 18:35:43 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 51
Message-ID: <bdn4gr$au9$1@inews.gazeta.pl>
References: <e...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pa6.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1056904540 11209 80.50.32.6 (29 Jun 2003 16:35:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 29 Jun 2003 16:35:40 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: ksiegol
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161493
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:ehnrfvsk1pmgfjae025ein4m200da5j034@4ax.com...
> Mam mascarpone ale jakos tiramisu' mi sie na lato nie widzi, widzialby
> mi sie deser owocowy, choc nigdy takiego nie jadlam.
Witam
U mnie taki deserek ostatnio goscil kilka razy w domu, bo póki sa truskawki
moja mama stara sie wykorzystywac ich dostepnosc do wypieków. Przepis
wrzucalem juz na grupe, ale podam go jeszcze raz.
Skladniki:
4 jajka
18 dag cukru
otarta skórka z jednej cytryny
8 dag maki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 dag truskawek
50 dag serka mascarpone (oj warto)
30 dag gestej kwasnej smietany
3 cukry waniliowe
2 zagestniki do smietany
3 dag platków migdalów
cukier puder
Bialka oddzielic od zóltek. Bialka ubic na sztywna piane. Powoli wsypac 12
dag cukru. Dodac zóltka i skórke z cytryny. Make pszenna polaczyc z maka
ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy. Blache wylozyc
pergaminem, wylac na nia ciasto. Piec 12 minut w temperaturze 200 C.
Przelozyc na posypana cukrem sciereczke. Z placka biszkoptowego odkroic
brzegi tak, aby pozostal plat 30x25 cm. Ciasto wystudzic. Truskawki
oczyscic, pokroic na polówki, oblozyc nimi biszkopt. Odkrojone brzegi ciasta
pokruszyc. Serek mascarpone utrzec z gesta smietana, cukrem waniliowym i
reszta cukru, ubijac 4 minuty mikserem. Powoli wsypywac zagestnik.
Przygotowany krem rozsmarowac na warstwie truskawek i posypac pokruszonym
biszkoptem. Calosc wstawic na 6 godzin do lodówki. Migdaly zrumienic na
suchej patelni kilka minut na malym ogniu, nie przerywajac mieszania,
wystudzic. Ciasto truskawkowe pokroic na 15 kawalków (5x10cm), posypac
uprazonymi platkami migdalów i cukrem pudrem.
Wiem, ze mascarpone troche kosztuje, ale warto wydac te pare zlotych. Jak
ktos ma do wyboru wieczór w kinie lub serek, to niech wybierze to drugie :-)
Zycze smacznego i do uslyszenia
Adam
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|