Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia deser owocowy z mascarpone - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

deser owocowy z mascarpone - jak?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-28 18:30:42

Temat: deser owocowy z mascarpone - jak?
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam mascarpone ale jakos tiramisu' mi sie na lato nie widzi, widzialby
mi sie deser owocowy, choc nigdy takiego nie jadlam.
Czy robi sie to po prostu przez zmiksowanie owocow z serem +
ewentualnie syropem czy sa potrzebne jakies dodatkowe sztuczki?


--
Pozdrawiam, Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-28 20:06:20

Temat: Re: deser owocowy z mascarpone - jak?
Od: "Dario" <D...@i...nu> szukaj wiadomości tego autora

Tak. Dodaj smietany, syropu ze swiezych owocow i nie zapomnij o odrobinie
soku z cytryny. Mozesz przekladac biszkoptami nasaczonymi mieszanka rumu z
herbata i cukrem. Uloz tak jak tort. Zostaw na noc w lodowce. Podaj polane
sokiem z truskawek zmiksowanych z cukrem, listek miety i gotowe

Dario


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-29 16:35:43

Temat: [P] Re: deser owocowy z mascarpone - jak?
Od: "Adam" <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:ehnrfvsk1pmgfjae025ein4m200da5j034@4ax.com...
> Mam mascarpone ale jakos tiramisu' mi sie na lato nie widzi, widzialby
> mi sie deser owocowy, choc nigdy takiego nie jadlam.

Witam
U mnie taki deserek ostatnio goscil kilka razy w domu, bo póki sa truskawki
moja mama stara sie wykorzystywac ich dostepnosc do wypieków. Przepis
wrzucalem juz na grupe, ale podam go jeszcze raz.

Skladniki:
4 jajka
18 dag cukru
otarta skórka z jednej cytryny
8 dag maki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 dag truskawek
50 dag serka mascarpone (oj warto)
30 dag gestej kwasnej smietany
3 cukry waniliowe
2 zagestniki do smietany
3 dag platków migdalów
cukier puder

Bialka oddzielic od zóltek. Bialka ubic na sztywna piane. Powoli wsypac 12
dag cukru. Dodac zóltka i skórke z cytryny. Make pszenna polaczyc z maka
ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy. Blache wylozyc
pergaminem, wylac na nia ciasto. Piec 12 minut w temperaturze 200 C.
Przelozyc na posypana cukrem sciereczke. Z placka biszkoptowego odkroic
brzegi tak, aby pozostal plat 30x25 cm. Ciasto wystudzic. Truskawki
oczyscic, pokroic na polówki, oblozyc nimi biszkopt. Odkrojone brzegi ciasta
pokruszyc. Serek mascarpone utrzec z gesta smietana, cukrem waniliowym i
reszta cukru, ubijac 4 minuty mikserem. Powoli wsypywac zagestnik.
Przygotowany krem rozsmarowac na warstwie truskawek i posypac pokruszonym
biszkoptem. Calosc wstawic na 6 godzin do lodówki. Migdaly zrumienic na
suchej patelni kilka minut na malym ogniu, nie przerywajac mieszania,
wystudzic. Ciasto truskawkowe pokroic na 15 kawalków (5x10cm), posypac
uprazonymi platkami migdalów i cukrem pudrem.

Wiem, ze mascarpone troche kosztuje, ale warto wydac te pare zlotych. Jak
ktos ma do wyboru wieczór w kinie lub serek, to niech wybierze to drugie :-)
Zycze smacznego i do uslyszenia

Adam



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-02 23:12:29

Temat: Re: deser owocowy z mascarpone - jak?
Od: Sabinka <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 28 Jun 2003 22:06:20 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:

>Tak. Dodaj smietany, syropu ze swiezych owocow i nie zapomnij o odrobinie
>soku z cytryny. Mozesz przekladac biszkoptami nasaczonymi mieszanka rumu z
>herbata i cukrem. Uloz tak jak tort. Zostaw na noc w lodowce. Podaj polane
>sokiem z truskawek zmiksowanych z cukrem, listek miety i gotowe

Dzieki. Zrobilam pewna wariacje na temat powyzszy. Nieeezle wyszlo :)
Przepis Adama tez pewnie wykorzystam wiec tez dzieki.

Wogole ten mascarpone to dla mnie jakies czary-mary jest. Jak to
mozliwe, zeby cos tak strasznie tlustego nioslo w smaku taka lekkosc.
Podstepna bestia ;)
Ale za to zje sie taki maly deserek i czlowiek dlugo jest najedzony.

--
Pozdrawiam, Sabina

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dzis na obiad (rozpusta) i powitanie
slowacka potrawa - bryndzowe halusky - przepis
Jak przyrządzić dzwonki z łososia
Sałatka kalafiorowa
Ogórki małosolne?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »