| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-28 18:30:42
Temat: deser owocowy z mascarpone - jak?Mam mascarpone ale jakos tiramisu' mi sie na lato nie widzi, widzialby
mi sie deser owocowy, choc nigdy takiego nie jadlam.
Czy robi sie to po prostu przez zmiksowanie owocow z serem +
ewentualnie syropem czy sa potrzebne jakies dodatkowe sztuczki?
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-28 20:06:20
Temat: Re: deser owocowy z mascarpone - jak?Tak. Dodaj smietany, syropu ze swiezych owocow i nie zapomnij o odrobinie
soku z cytryny. Mozesz przekladac biszkoptami nasaczonymi mieszanka rumu z
herbata i cukrem. Uloz tak jak tort. Zostaw na noc w lodowce. Podaj polane
sokiem z truskawek zmiksowanych z cukrem, listek miety i gotowe
Dario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-29 16:35:43
Temat: [P] Re: deser owocowy z mascarpone - jak?
Uzytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:ehnrfvsk1pmgfjae025ein4m200da5j034@4ax.com...
> Mam mascarpone ale jakos tiramisu' mi sie na lato nie widzi, widzialby
> mi sie deser owocowy, choc nigdy takiego nie jadlam.
Witam
U mnie taki deserek ostatnio goscil kilka razy w domu, bo póki sa truskawki
moja mama stara sie wykorzystywac ich dostepnosc do wypieków. Przepis
wrzucalem juz na grupe, ale podam go jeszcze raz.
Skladniki:
4 jajka
18 dag cukru
otarta skórka z jednej cytryny
8 dag maki pszennej
8 dag maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
80 dag truskawek
50 dag serka mascarpone (oj warto)
30 dag gestej kwasnej smietany
3 cukry waniliowe
2 zagestniki do smietany
3 dag platków migdalów
cukier puder
Bialka oddzielic od zóltek. Bialka ubic na sztywna piane. Powoli wsypac 12
dag cukru. Dodac zóltka i skórke z cytryny. Make pszenna polaczyc z maka
ziemniaczana i proszkiem do pieczenia, wsypac do masy. Blache wylozyc
pergaminem, wylac na nia ciasto. Piec 12 minut w temperaturze 200 C.
Przelozyc na posypana cukrem sciereczke. Z placka biszkoptowego odkroic
brzegi tak, aby pozostal plat 30x25 cm. Ciasto wystudzic. Truskawki
oczyscic, pokroic na polówki, oblozyc nimi biszkopt. Odkrojone brzegi ciasta
pokruszyc. Serek mascarpone utrzec z gesta smietana, cukrem waniliowym i
reszta cukru, ubijac 4 minuty mikserem. Powoli wsypywac zagestnik.
Przygotowany krem rozsmarowac na warstwie truskawek i posypac pokruszonym
biszkoptem. Calosc wstawic na 6 godzin do lodówki. Migdaly zrumienic na
suchej patelni kilka minut na malym ogniu, nie przerywajac mieszania,
wystudzic. Ciasto truskawkowe pokroic na 15 kawalków (5x10cm), posypac
uprazonymi platkami migdalów i cukrem pudrem.
Wiem, ze mascarpone troche kosztuje, ale warto wydac te pare zlotych. Jak
ktos ma do wyboru wieczór w kinie lub serek, to niech wybierze to drugie :-)
Zycze smacznego i do uslyszenia
Adam
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-02 23:12:29
Temat: Re: deser owocowy z mascarpone - jak?On Sat, 28 Jun 2003 22:06:20 +0200, "Dario" <D...@i...nu> wrote:
>Tak. Dodaj smietany, syropu ze swiezych owocow i nie zapomnij o odrobinie
>soku z cytryny. Mozesz przekladac biszkoptami nasaczonymi mieszanka rumu z
>herbata i cukrem. Uloz tak jak tort. Zostaw na noc w lodowce. Podaj polane
>sokiem z truskawek zmiksowanych z cukrem, listek miety i gotowe
Dzieki. Zrobilam pewna wariacje na temat powyzszy. Nieeezle wyszlo :)
Przepis Adama tez pewnie wykorzystam wiec tez dzieki.
Wogole ten mascarpone to dla mnie jakies czary-mary jest. Jak to
mozliwe, zeby cos tak strasznie tlustego nioslo w smaku taka lekkosc.
Podstepna bestia ;)
Ale za to zje sie taki maly deserek i czlowiek dlugo jest najedzony.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |