Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) bobowy sos z tagiatellą
Date: Thu, 10 Jul 2003 10:44:43 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: p...@p...onet.pl@62.233.233.30
Message-ID: <bej91q$kqh$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.233.30
X-Trace: news.onet.pl 1057826682 21329 62.233.233.30 (10 Jul 2003 08:44:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 10 Jul 2003 08:44:42 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163829
Ukryj nagłówki
Wczoraj wykonałam na obiad - pyszna rzecz,
choć ździebko różna od oryginału podawanego przez Tadeusza Pióro w artykule
"Inwazja strączkowa" ( Przekrój)
- 1/4 kg bobu (koniecznie młodego - stary jest mączny)
- szklanka słodkiej śmietany
- 2 spore ząbki młodego czosnku
- spora garść świeżego zielonego groszku
- zielony pieprz, sól, trochę soku cytryny
- makaron tagiatelli
- ser parmezan
Bób ugotować na półtwardo, obłuskać ze skorupek dzieląc każde ziarno na pół.
Jedną połowę na talerz, druga do miseczki odkładamy na później. Bób na
talerzu zgniatamy dokładnie widelcem na miazgę.
W rondelku rozgrzewamy delikatną w smaku oliwę, wciskamy 2 ząbki czosnku,
wrzucamy utłuczony zielony pieprz i zielony groszek - podgrzewamy - czosnek
ma się chwilę podsmażać, ale nie zrumienić.
Wkładamy do tego zmiażdżony bób i dokładnie mieszamy chwilę smażąc aż
wszystko będzie gorące (raczej podgrzewamy - żadnego zarumieniania).
Wlewamy powoli śmietanę cały czas mieszając.
Doprawimy do smaku solą i sokiem z cytryny.
łączymy z makaronem, posypujemy serem.
(dałam do tego zieloną sałatę, z pomidorami, szczypiorkiem i czarnymi
oliwkami w czosnkowym sosie vinegrete)
Smacznego
Sowa
|