Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!topaz.icpnet.pl!not-for-mail
From: "Basiek" <bkolodziej_nospam@eastwest_nospam_.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: [P] dla rozluzienia atmosfery
Date: Sun, 4 Jan 2004 10:11:35 +0100
Organization: An ICP news server
Lines: 43
Message-ID: <bt8lc7$t9s$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: c123-212.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: topaz.icpnet.pl 1073207495 30012 62.21.123.212 (4 Jan 2004 09:11:35 GMT)
X-Complaints-To: c...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 4 Jan 2004 09:11:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:185414
Ukryj nagłówki
A teraz jeszcze jeden przepis dla rozluznienia atmosfery na grupie.
Tym razem wyprobowany i pyszny.
Ciasto:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
brzoskwinia lub inne owoce
Ciasto :
ubić białka, dodać cukier, ubijać dalej, wsypać mąkę i na końcu mak.
Delikatnie wymieszać.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem w temperaturze 180
stopni około 15-20 minut. Trzeba uwazac, zeby sie za bardzo nie spieklo, bo
sie pokruszy przy zwijaniu.
Po wyjęciu posypujemy cukrem, przykrywamy wilgotną ściereczką i odwracamy do
góry.
Zdejmujemy blaszkę, a papier spryskujemy wodą (rozpylacz) i usuwamy.
Zwijamy roladę ze ściereczką.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Rozwijamy delikatnie i jeszcze raz, przed nałożeniem masy zwijamy już bez
ściereczki w rulon.
Krem :
Ugotować budyń w 1,5 szkl. mleka, osłodzić podaną ilością cukru, wystudzić.
Do utartego masła dodawać stopniowo budyń.
Na końcu połączyć masę z brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki lub kosteczke.
Roladę posmarować kremem i zwinąć w rulon.
Z takiej ilosci ciasta wychodza mi dwie roladki, na balchcach takich, ktore
dodaja do kuchenki elektrycznej (duze, niskie)
Smacznego.
Pozdrawiam.
Basiek.
|