Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia (P) zielona sonata dla nielubiacych miesa, ale jedzacych przetwory mleczne (P) zielona sonata dla nielubiacych miesa, ale jedzacych przetwory mleczne

Grupy

Szukaj w grupach

 

(P) zielona sonata dla nielubiacych miesa, ale jedzacych przetwory mleczne

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.on
et.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: (P) zielona sonata dla nielubiacych miesa, ale jedzacych przetwory mleczne
Date: 1 Sep 2002 15:30:47 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 83
Message-ID: <00a101c251bb$80e942a0$0200a8c0@tea>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1030887047 24170 192.168.240.245 (1 Sep 2002 13:30:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Sep 2002 13:30:47 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id PAA13773
for <p...@n...pl>; Sun, 1 Sep 2002 15:30:21 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id PAA13773
for <p...@n...pl>; Sun, 1 Sep 2002 15:30:21 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id PAA13773
for <p...@n...pl>; Sun, 1 Sep 2002 15:30:21 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123154
Ukryj nagłówki

Art odegral podzwonne, czas cos zjesc ;-)
oto zielona sonata bezmiesna z miskerem w znaczacej roli ;-)

na dobry pocztek: bruschetta z pietruszkowym "pesto"

potrzebujemy lekko czerstwy chlebek ciabatta ( do kupienia w supermarketach)
duzy peczek natki pietruszki
3 lyzki orzeszkow pistacjowych (opcjonalnie)
2 zabki czosnku, posiekane
3 lyzki oliwy z oliwek extra vergine
3 lyzki startego parmezanu
W misce zmiksuj dokladnie wszystkie skladniki na gladka mase - w razie
potrzeby dodaj jeszcze oliwy, aby uzyskac wlasciwa, lekko lejaca
konsystencje. Ciabate pokroj na kromki i podpiecz w tosterze albo w
piekarniku, po wyjeciu natrzyj zabkiem czosnku, skrop oliwa i udekoruj
pesto.

na zaostrzenie apetytu: zimna zupa ogorkowa z kremem z awokado i chrzanu
3 ogorki szklarniowe, obrane ze skorki i pokrojone w kostke
0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej, niskomineralizowanej
2 lyzki octu ryzowego (lub lagodnego winnego)
1 dojrzale awokado, obrane i pozbawione pestki
0,5 lyzki soku z limetki
1 maly kubek naturalnego jogurtu
1 lyzeczka chrzanu
2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku
sol i bialy pieprz
15 kostek lodu
Pokrojone ogorki, wode i ocet miksujemy na gladka mase i doprawiamy sola.
Awokado rozcieramy z sokiem z limetki i sola, nastepnie dodajemy jogurt,
chrzan, koperek i pieprz do smaku.
Tuz przed podaniem zupe ogorkowa miksujemy z lodem na gladka mase, podajemy
z duzym kleksem kremu awokado na powierzchni

dla ukontentowania zoladka: zielone tagliatelle z ragu z trzech rodzajow
grzybow
3 szalotki, pokrojone w piorka
25 dag pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
15 dag borowikow, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
15 dag grzybow shittake, bez twardych ogonkow, pokrojonych w grube paski
(jesli suszone, trzeba najpierw namoczyc)
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
3 pomidory Lima, obrane i pokrojone w kostke
1 lyzka octu balsamico
0,5 szklanki smietany - kremowki
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
sol i pieprz
Szalotke podsmazamy na lyzce oliwy z oliwek, nastepnie dolewamy jeszcze
lyzke oliwy i partiami smazymy grzyby (maja byc zrumienione a nie uduszone
we wlasnym sosie, dlatego smazymy partiami - przy duzym tloku na patelni sok
z grzybow nie zdazy odparowac). Po zakonczeniu smazenia wszystkie grzyby
wkladamy do jednego duzego rondla, zalewamy winem dusimy do odparowania.
Nastepnie dodajemy ocet, kremowke i pomidory i trzymamy na ogniu do czasu,
gdy smietana sie podgrzeje - wtedy doprawiamy sola i pieprzem i dosypujemy
ziola - dokladnie mieszamy.
Tagliatelle gotujemy al dente i polewamy ragu.

koncowy akord: sorbet ananasowo-mietowy
1/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 szklanki swiezego soku z pomaranczy
sok z 1 limetki
1 dojrzaly ananas - pokrojony w grube kawalki (moze byc z puszki)
3 garscie swiezych lisci miety
Cukier wsypujemy do wody i zagotowujemy, redukujemy plomien i "bulbamy" ok.
10. min. Zestawiamy i ochladzamy. W tzw. "miedzyczasie" mieszamy sok z
pomaranczy i limetki, ananasa miskujemy mikserem razem z liscmi miety i
mieszamy ze sokiem a nastepnie dolewamy ochlodzony syrop. Mase wylewamy na
dosc plaska duza tacke i ladujemy do zamrazalnika, co jakis czas zagladamy
tam i gdy sorbet zacznie zamarzac, mieszamy go lyzeczka (chodzi o to, zeby
caly czas mial konsystencje sniegu) - jesli sie za bardzo zmrozi, mozna go
jeszcze raz zmiksowac. Podajemy w wysokich szklankach, przybrany plasterkami
ananasa, listkami miety i polany odrobina cointreau.
smacznego
Herbatka efemeryczna i zielona ;-)




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.09 Krysia Thompson
01.09 Herbatka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem