Data: 2002-09-01 13:30:47
Temat: (P) zielona sonata dla nielubiacych miesa, ale jedzacych przetwory mleczne
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
Art odegral podzwonne, czas cos zjesc ;-)
oto zielona sonata bezmiesna z miskerem w znaczacej roli ;-)
na dobry pocztek: bruschetta z pietruszkowym "pesto"
potrzebujemy lekko czerstwy chlebek ciabatta ( do kupienia w supermarketach)
duzy peczek natki pietruszki
3 lyzki orzeszkow pistacjowych (opcjonalnie)
2 zabki czosnku, posiekane
3 lyzki oliwy z oliwek extra vergine
3 lyzki startego parmezanu
W misce zmiksuj dokladnie wszystkie skladniki na gladka mase - w razie
potrzeby dodaj jeszcze oliwy, aby uzyskac wlasciwa, lekko lejaca
konsystencje. Ciabate pokroj na kromki i podpiecz w tosterze albo w
piekarniku, po wyjeciu natrzyj zabkiem czosnku, skrop oliwa i udekoruj
pesto.
na zaostrzenie apetytu: zimna zupa ogorkowa z kremem z awokado i chrzanu
3 ogorki szklarniowe, obrane ze skorki i pokrojone w kostke
0,5 szklanki wody mineralnej niegazowanej, niskomineralizowanej
2 lyzki octu ryzowego (lub lagodnego winnego)
1 dojrzale awokado, obrane i pozbawione pestki
0,5 lyzki soku z limetki
1 maly kubek naturalnego jogurtu
1 lyzeczka chrzanu
2 lyzki drobno posiekanego szczypiorku
sol i bialy pieprz
15 kostek lodu
Pokrojone ogorki, wode i ocet miksujemy na gladka mase i doprawiamy sola.
Awokado rozcieramy z sokiem z limetki i sola, nastepnie dodajemy jogurt,
chrzan, koperek i pieprz do smaku.
Tuz przed podaniem zupe ogorkowa miksujemy z lodem na gladka mase, podajemy
z duzym kleksem kremu awokado na powierzchni
dla ukontentowania zoladka: zielone tagliatelle z ragu z trzech rodzajow
grzybow
3 szalotki, pokrojone w piorka
25 dag pieczarek, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
15 dag borowikow, oczyszczonych i pokrojonych w plastry
15 dag grzybow shittake, bez twardych ogonkow, pokrojonych w grube paski
(jesli suszone, trzeba najpierw namoczyc)
1/4 szklanki wytrawnego bialego wina
3 pomidory Lima, obrane i pokrojone w kostke
1 lyzka octu balsamico
0,5 szklanki smietany - kremowki
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 lyzka posiekanego swiezego tymianku
sol i pieprz
Szalotke podsmazamy na lyzce oliwy z oliwek, nastepnie dolewamy jeszcze
lyzke oliwy i partiami smazymy grzyby (maja byc zrumienione a nie uduszone
we wlasnym sosie, dlatego smazymy partiami - przy duzym tloku na patelni sok
z grzybow nie zdazy odparowac). Po zakonczeniu smazenia wszystkie grzyby
wkladamy do jednego duzego rondla, zalewamy winem dusimy do odparowania.
Nastepnie dodajemy ocet, kremowke i pomidory i trzymamy na ogniu do czasu,
gdy smietana sie podgrzeje - wtedy doprawiamy sola i pieprzem i dosypujemy
ziola - dokladnie mieszamy.
Tagliatelle gotujemy al dente i polewamy ragu.
koncowy akord: sorbet ananasowo-mietowy
1/4 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 szklanki swiezego soku z pomaranczy
sok z 1 limetki
1 dojrzaly ananas - pokrojony w grube kawalki (moze byc z puszki)
3 garscie swiezych lisci miety
Cukier wsypujemy do wody i zagotowujemy, redukujemy plomien i "bulbamy" ok.
10. min. Zestawiamy i ochladzamy. W tzw. "miedzyczasie" mieszamy sok z
pomaranczy i limetki, ananasa miskujemy mikserem razem z liscmi miety i
mieszamy ze sokiem a nastepnie dolewamy ochlodzony syrop. Mase wylewamy na
dosc plaska duza tacke i ladujemy do zamrazalnika, co jakis czas zagladamy
tam i gdy sorbet zacznie zamarzac, mieszamy go lyzeczka (chodzi o to, zeby
caly czas mial konsystencje sniegu) - jesli sie za bardzo zmrozi, mozna go
jeszcze raz zmiksowac. Podajemy w wysokich szklankach, przybrany plasterkami
ananasa, listkami miety i polany odrobina cointreau.
smacznego
Herbatka efemeryczna i zielona ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|