Data: 2007-10-25 07:48:41
Temat: [PRZEPIS] Żeberka w miodzie Re: Czy sa tu Polonusi ze Szwecji? [Szwedzka szynka wigilina.]
Od: "gdaMa" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Słonko świeci, deszczyk pada... a *Qrczak* takie rzeczy opowiada:
> a te żeberka to znajdę gdzieś w sieci (najlepiej po polsku)?
Mówisz i masz:)
_Żeberka w miodzie_
Składniki na 4 porcje:
1,5 kg żeberek (pokrojonych na kawałki)
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 łyżeczki soli
ew. pieprz
2 łyżki miodu (lub galaretki z czarnej porzeczki)
Dodatki:
suszone śliwki
mus jabłkowy
ew. sałatka z czerwonej kapusty
Przepis:
1. Nastaw piekarnik na 225C, włóż blachę. Wymieszaj imbir, sól i ew. pieprz,
wetrzyj w żeberka. Poukładaj żeberka na gorącej blasze mięsną stroną do
blachy.
2. Przełóż żeberka na druga stronę po ok. 20-25 min. Można je popsikać wodą
od czasu do czasu (żeby zbyt nie wyschły). Żeberka są gotowe po ok. 45-60
min (grube żeberka wymagają ok. 1,5h w temp. 175C). Mięso musi być dobrze
upieczone.
3. Wyjmij żeberka, odlej tłuszcz z blachy. Posmaruj mięsną stronę żeberek
miodem lub galaretką. Wstaw do piekarnika na ok. 10 min by zglazurować
wierzch. Na sam koniec dodaj śliwki (by się podgrzały). Podaj żeberka ze
śliwkami, musem jabłkowym i/lub sałatką z czerwonej kapusty.
--
Smacznego,
*gdaMa*
|