Data: 2002-08-18 05:51:39
Temat: Parzybroda-przepis
Od: a...@i...pl (Aga)
Pokaż wszystkie nagłówki
80 dkg młodej kapusty
60 dkg ziemniaków
30dkg surowego boczku
cebula
łyżka mąki
ćwierć łyżeczki majeranku lub kminku
liść laurowy
cukier
ewentualnie odrobina kwasku cytrynowego
pieprz sól
boczek pokroić w kostkę.
wytopić odstawić,kapuste po usunięciu uszkodzonych i zwiędłych liści
opłukać pokroić w grubą kostkę zalać szklanką wrzątku posolić letko
posłodzić
dodać połowe stopionego boczku i kminek lub majeranek.postawić na ogniu
i gotować
bez przykrycia 5-10 minut następnie włożyć pokroione w kostkę ziemniaki
gotować razem kilka minut,na pozostałym boczku zeszklić cebulę następnie
mieszając wsypać mąkę letko zrumienić wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej
wody i zagotować wlać zasmażkę do garnka z kapustą i ziemniakami dodać
pieprz i ewentualnie odrobine kwasku cytrynowego gorącą parzybrodę
podawać do mięsa gotowanego,grochu,
fasolki,soczewicy,lub jako samodzielne danie
pozdrawiam Aga
ze śpiącą jeszcze rodzinką
----------------------------------------------------
------------------
Mam dla Ciebie propozycje... >>> http://link.interia.pl/f1639
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|