Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.szeptel.
net.pl!news.mcnet.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.germany.com!feed20.mult
ikabel.net!multikabel.net!feed10.multikabel.net!hwmnpeer01.ams!news.highwinds-m
edia.com!newsrouter-eu.astraweb.com!news.astraweb.com!router1.astraweb.com!sn-x
t-sjc-04!sn-xt-sjc-12!sn-xt-sjc-08!sn-xt-sjc-09!sn-post-sjc-01!supernews.com!co
rp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pavlova jeszcze raz
Date: Thu, 20 Jul 2006 12:06:14 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 34
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273700
Ukryj nagłówki
Od kilku dni przerabiam ten deser na rozne sposoby, to zn. ten zmieniony
z czekolada, a nie ten z biala beza. Pozmienialam proporcje, ilosci, az
w koncu wyszedl naprawde smaczny i ciekawy do podania.
Osiagnelam stosunkowo wysokie bezy z miekkim srodkiem jak suflet
czekoladowy, lekko opadllym, i sztywnym wierzchem. Po odlamaniu pokrywki
polozylam bita smietane na te miekka czesc bezy, posypalam malinami i
przykrylam sztywnym wierzchem bezy. Deser smakowal wysmienicie -
polaczenie kruchego wierzchu bezy z miekkim srodkiem i kwaskowatosci
malin z czekolada i bita smietana sprawdzilo sie swietnie. Polecam.
Pavlova z czekolada
5 bialek
250 ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
100 g gorzkiej czekolady
Do przybrania
125 ml smietanki kremowki
2 lyzki cukru
1 szklanka malin lub poziomek
Blache posmarowac maslem. Piec rozgrzac do 150 stopni C. Czekolade
zamrozic i zetrzec na tarce lub w malakserze. Bialka ubic az zaczna byc
biale, dodac powoli 2/3 cukru, ubic az lsniace. Polaczyc kakao, reszte
cukru i starta czekolade i posypac tym bialka. Delikatnie wymieszac
balonowa trzepaczka. Lyzka (czy przez szpryce) ukladac grube krazki o
srednicy 6-8 sm i grubosci 5-6 cm. Wyrownac gore na plasko. Piec 45
minut, otworzyc piec na minute, zeby wypuscic pare, zamknac i znizyc
temperature do 130 stopni C i piec nastepne 15 minut. Podawac cieple.
Magdalena Bassett
|