Data: 2006-07-20 19:06:14
Temat: Pavlova jeszcze raz
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Od kilku dni przerabiam ten deser na rozne sposoby, to zn. ten zmieniony
z czekolada, a nie ten z biala beza. Pozmienialam proporcje, ilosci, az
w koncu wyszedl naprawde smaczny i ciekawy do podania.
Osiagnelam stosunkowo wysokie bezy z miekkim srodkiem jak suflet
czekoladowy, lekko opadllym, i sztywnym wierzchem. Po odlamaniu pokrywki
polozylam bita smietane na te miekka czesc bezy, posypalam malinami i
przykrylam sztywnym wierzchem bezy. Deser smakowal wysmienicie -
polaczenie kruchego wierzchu bezy z miekkim srodkiem i kwaskowatosci
malin z czekolada i bita smietana sprawdzilo sie swietnie. Polecam.
Pavlova z czekolada
5 bialek
250 ml cukru
2 plaskie lyzki kakao
100 g gorzkiej czekolady
Do przybrania
125 ml smietanki kremowki
2 lyzki cukru
1 szklanka malin lub poziomek
Blache posmarowac maslem. Piec rozgrzac do 150 stopni C. Czekolade
zamrozic i zetrzec na tarce lub w malakserze. Bialka ubic az zaczna byc
biale, dodac powoli 2/3 cukru, ubic az lsniace. Polaczyc kakao, reszte
cukru i starta czekolade i posypac tym bialka. Delikatnie wymieszac
balonowa trzepaczka. Lyzka (czy przez szpryce) ukladac grube krazki o
srednicy 6-8 sm i grubosci 5-6 cm. Wyrownac gore na plasko. Piec 45
minut, otworzyc piec na minute, zeby wypuscic pare, zamknac i znizyc
temperature do 130 stopni C i piec nastepne 15 minut. Podawac cieple.
Magdalena Bassett
|