Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczona Alaska ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pieczona Alaska ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-02-06 22:11:11

Temat: Pieczona Alaska ?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

http://fotosmaki.pl/przepisy/desery/pieczona-alaska

Połknęłam język!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2018-02-06 23:58:05

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-02-06 o 22:11, i...@g...pl pisze:
> http://fotosmaki.pl/przepisy/desery/pieczona-alaska
>
> Połknęłam język!
>
Taką Alaskę za komuny podawali w Zielonym Domku (?) na początku Bulwarów
Dietla w Krynicy...
Ale to tylko dinozaury pamiętają...
pozdr
Stefan

---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2018-02-07 10:06:15

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Nie znałam wcześniej tego deseru. I teraz już wiem, do czego wykorzystam kupiony
jakiś czas temu palnik ręczny, bo na creme brulee jakoś brakło mi po zakupie ochoty
?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2018-02-07 10:22:17

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Ach, zapomniałam dodać, że wczoraj widziałam w tv robienie tego deseru przez
zawodowego kucharza (cukiernika?) i ów opiekał bezę palnikiem - oczywiście z
odpowiedniej odległości, żeby nie spalić. I ten sposób jako miejscowe szybkie
ogrzewanie wydaje mi się lepszy niż pieczenie całości w piekarniku. Piana z białek
jedt dobrym izolatorem cieplnym dla lodów, no ale jednak dostarczenie dużej ilości
ciepła na całą jej powierzchnię jednocześnie (piekarnik) może tę barierę pokonać.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2018-02-07 13:32:08

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: stefan <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2018-02-07 o 10:22, i...@g...pl pisze:
> Ach, zapomniałam dodać, że wczoraj widziałam w tv robienie tego deseru przez
zawodowego kucharza (cukiernika?) i ów opiekał bezę palnikiem - oczywiście z
odpowiedniej odległości, żeby nie spalić. I ten sposób jako miejscowe szybkie
ogrzewanie wydaje mi się lepszy niż pieczenie całości w piekarniku. Piana z białek
jedt dobrym izolatorem cieplnym dla lodów, no ale jednak dostarczenie dużej ilości
ciepła na całą jej powierzchnię jednocześnie (piekarnik) może tę barierę pokonać.
>
Na transatlantyku "Batorym" podawano płonące lody. Właśnie na kulki
lodów położonych na biszkoptowym (?) podkładzie nakładano pianę bezową,
skrapiano spirytusem z rumem i podpalano. Jak opisują, "to był
niesamowity widok kiedy w zaciemnionej sali rozlegały się dźwięki "Lecą
świetliki, lecą" i szeregi kelnerów wnosiły płonące talerze..."
pozdr
Stefan

---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2018-02-07 14:24:32

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan stefan napisał:

> Na transatlantyku "Batorym" podawano płonące lody. Właśnie na kulki
> lodów położonych na biszkoptowym (?) podkładzie nakładano pianę bezową,
> skrapiano spirytusem z rumem i podpalano. Jak opisują, "to był
> niesamowity widok kiedy w zaciemnionej sali rozlegały się dźwięki
> "Lecą świetliki, lecą" i szeregi kelnerów wnosiły płonące talerze..."

Na Titaniku też podano lody. A nawet przedawkowano.

--
Jarek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2018-02-07 19:34:03

Temat: Re: Pieczona Alaska ?
Od: i...@g...pl szukaj wiadomości tego autora

Owszem, wiem - ktoś z rodziny tam pracował i opowiadał - to znany sposób podawania
wielu innych potraw jako ,,płonące". Jednak ta piana od płonącego alkoholu nie była w
stanie zrobić się zapieczoną.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Żydowsk(a mentaln)ość.
Kiście!
Pasternak - c.d.
łysa paprotka
Krem z buraka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Ciasto
Ale mleko!
Ale jajo!
Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X