« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-14 20:37:20
Temat: Pieczone mieso - za suche.Witam.
Po przeczytaniu artykulu o szprycowaniu miesa i wedlin rozna chemia
postanowilismy z malzonka piec mieso samodzielnie (wlasciwie to ona piecze,
poniewaz ma do tego dryg).
Wyszlo pyszne ale.. no wlasnie - to jest suche. Zarowno schab (ktory suchy
jest z natury) jak i karkowka (ktora np. z grilla wcale przeciez nie jest
sucha).
Moze ktos z Was zna sposob na zmuszenie domowych "wypiekow" miesnych do
wessania wilgoci.
Zaznaczam, ze malzonka piecze mieso starannie jak sie nalezy.. - nie, nie, nie
w brytfannie - w zakrytym naczyniu zaroodpornym w piekarniku elektrycznym.
Z gory dziekuje za porady.
Krzysztof
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-14 20:55:39
Temat: Re: Pieczone mieso - za suche.From: "KrzychG" <s...@p...onet.pl>
> Witam.
> Po przeczytaniu artykulu o szprycowaniu miesa i wedlin rozna chemia
> postanowilismy z malzonka piec mieso samodzielnie (wlasciwie to ona
> piecze,
> poniewaz ma do tego dryg).
>
> Wyszlo pyszne ale.. no wlasnie - to jest suche. [ciach]>
> Moze ktos z Was zna sposob na zmuszenie domowych "wypiekow" miesnych
> do wessania wilgoci.
> Zaznaczam, ze malzonka piecze mieso starannie jak sie nalezy.. - nie,
> nie, nie
> w brytfannie - w zakrytym naczyniu zaroodpornym w piekarniku
> elektrycznym.
> Z gory dziekuje za porady.
> Krzysztof
Krzysiu, te z brytfanny tez bylyby dobre...
Bardzo mocno podejrzewam, ze jest za dlugi czas pieczenia, a przy tym mozliwe jest
takze, ze miesa nie podano wstepnej obrobce w b.
wysokiej temperaturze, coby soki pozostaly w srodku.
Dopiero potem zmiejsza sie temperature i miesiwo elegancko sie piecze :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.461 / Virus Database: 260 - Release Date: 2003.03.10
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-14 20:58:27
Temat: Re: Pieczone mieso - za suche.
Użytkownik "KrzychG" <s...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:03031421372095@polnews.pl...
> Moze ktos z Was zna sposob na zmuszenie domowych "wypiekow" miesnych do
> wessania wilgoci
Rekaw foliowy dziala, Krzysiu.
Pzdr.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 02:28:28
Temat: Re: Pieczone mieso - za suche.Spróbuj "sparzyć" mięso wrzątkiem przed pieczeniem.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-15 08:08:37
Temat: Re: Pieczone mieso - za suche.
Użytkownik "Artur" <l...@p...fm> napisał w wiadomości
news:b4u358$ece$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Spróbuj "sparzyć" mięso wrzątkiem przed pieczeniem.
>
> Artur
Ja na przykład wrzucam mięsko (karkówkę, szynkę, boczek) do wrzątku w którym
rożne ziółka pływają. Obgotowuje je przez kilkanaście minut i potem sobie w
tym aromatycznym wywarze stygnie. A jak juz ostygnie to jeszcze je troszkę
doprawiam (solą etc,.) i wrzucam do bardzo gorącego piekarnika. Po
zrumienieniu zmniejszam ogien i dopekam. Wychodzi pyszne - aromatyczne i
rozpływa się w ustach.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |