Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik dojrzewający - epilog Piernik dojrzewający - epilog

Grupy

Szukaj w grupach

 

Piernik dojrzewający - epilog

następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin3
!goblin.stu.neva.ru!nntp-feed.chiark.greenend.org.uk!ewrotcd!news.etla.org!news
.uzoreto.com!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1
.xlned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwin
ds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.ne
ws.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
X-Mozilla-News-Host: news://news.neostrada.pl:119
From: FEniks <x...@p...fm>
Subject: Piernik dojrzewający - epilog
Date: Mon, 28 Dec 2020 15:26:01 +0100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.6.0
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 17
Message-ID: <5fe9eaf7$0$522$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.97.73.68
X-Trace: 1609165559 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 522 217.97.73.68:57471
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 1813
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382672
Ukryj nagłówki

Przez kilka ostatnich lat robiłam piernik mniej więcej wg tego przepisu:
https://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugod
ojrzewajacy/

Z pewnymi modyfikacjami powstałymi w wyniku grupowych dyskusji, z
różnymi wariacjami na temat (komu zależy, ten znajdzie w archiwum).
Jedno zwykle było stałe - ciasto przygotowywałam ok. 3 tygodni wcześniej.

W tym roku miałam nie robić piernika w ogóle, ale w ostatniej chwili
zmieniłam zdanie, tzn. jakieś 4 dni przed wigilią. Piernik wyszedł
równie dobry co zwykle. To całe dojrzewanie może miało sens kiedyś w
dawnych czasach, kiedy może nie było powszechnie dostępnych spulchniaczy
w postaci sody, ale obecnie to pic na wodę. Jedyne co - warto oczywiście
ten piernik przełożyć przynajmniej dzień wcześniej powidłami czy jakimś
kremem, wtedy pięknie zmięknie i nabierze dodatkowego smaku.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.12 Jarosław Sokołowski
28.12 FEniks
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK