Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pierogi z jagodami inaczej
Date: Sun, 24 Jun 2001 19:28:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 39
Message-ID: <9h580u$70q$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa162.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 993403742 7194 213.76.96.162 (24 Jun 2001 17:29:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jun 2001 17:29:02 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56400
Ukryj nagłówki
Kochani grupowicze, chciałam Was namówić na trochę inne pierogi z jagodami
(Krakusy- pierogi z borówkami, bo ja jako Krakuska z urodzenia i z duszy
dalej uparcie mówię borówki na czarne jagody). Ich inność polega na
nietypowym cieście, zapewniam Was, że pysznym!
Ciasto:
chałka
mleko do namoczenia chałki
jajko
mąka pszenna
Celowo nie piszę ilości produktów, bo te każda średnio wprawna gospodyni
rozpracuje, a z powodu różnic pomiędzy ciężarami chałek z różnych piekarni
ilość mąki może być zmienna. Poza tym moczenie i odciskanie chałki też
różnie wychodzi więc zawartość mleka nie jest sztywna. Mimo wszystko ciasto
ZAWSZE się udaje i proszę nie zrażajcie się tym brakiem ścisłości z mojej
strony.
Wykonanie:
Pokrojoną w kostkę chałkę moczymy w ciepłym mleku. Gdy jest ostatecznie
rozciapciana, odciskamy mocno ale bez przesady, wykładamy na stolnicę.
Rozdrabniamy palcami by nie było kawałków. Dodajemy jajko i mąki tyle, by
uzyskać gęstość jak na pierogowe ciasto, tzn. nie za gęste, elastyczne.
Chałka ma w sobie coś takiego, że ciasto ma bardzo korzystną konsystencję,
jest miękkie ale dość zwarte i świetnie się skleja. Gotowe ciasto
rozwałkujemy podsypując mąką na płat nieco grubszy niż klasyczne pierogi,
ale nie grubsze niż 4mm. Kroimy na kwadraty i nadziewamy jagodami
oprószonymi mąką. Jagód nie płuczemy, muszą być suche (w lesie brud jest
czysty). Sklejamy w trójkąt. Wrzucamy partiami do wrzątku, gotujemy kilka
minut. Podajemy GORĄCE, polane tartą bułką zrumienioną na masełku, posypane
cukrem lub z kwaśną śmietanką ubitą lekko z cukrem. Dla spóźnionych
domowników można odsmażyć.
Ten sam przepis na ciasto stosuję do knedli z węgierkami. Uważam, że jest
dużo lepsze od ziemniaczanego, a na pewno przyjemniejsze do wykonania. Do
wydrylowanych śliwek sypię trochę cynamonu a ciasto wycinam w kółka.
Agata Solon, naturalna
|