« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-04-19 15:02:21
Temat: Pizza jak z pizzerniCzy macie sposób?
Ja juz próbowałem wiele razy, wychodzi niezła, ale nigdy taka jak z
pizzerii (zwłaszcza jeżeli chodzi o ranty)
Nawet kamien kupiłem specjalny.
Robicie pizze?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-04-19 15:25:32
Temat: Re: Pizza jak z pizzerniW dniu 19.04.2014 15:02, Budzik pisze:
> Czy macie sposób?
> Ja juz próbowałem wiele razy, wychodzi niezła, ale nigdy taka jak z
> pizzerii (zwłaszcza jeżeli chodzi o ranty)
> Nawet kamien kupiłem specjalny.
Jak w której pizzerii (bez n)?
W różnych miejscach można dostać różne pizze...
Mi szczerze powiedziawszy pizza w polskich pizzeriach nie smakuje mi
wcale, lubię za to pizze chorwacką, choć tam niestety też nie wszędzie
mają taką samą :/
Lubie pizzę na bardzo cienkim cieście a'la podpłomyk, broń boże na
puchatej, drożdżowej bule :/
Tak z ciekawości zapytam tylko ten rant to ma jakie znaczenie - pizza z
rantem jak w knajpie jest lepsza, ładniejsza, czy co?
> Robicie pizze?
>
Zdarza się ;)
W domu robię na cieście drożdżowym ale jak tylko się da najcieńszym +
ulubione dodatki (rukola, szynka parmeńska lub podobna, ser, sos
pomidorowy lub tuńczyk, pieczarki, salami, ser, sos).
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-04-19 22:40:28
Temat: Re: Pizza jak z pizzerniUżytkownik Anai a...@a...pl ...
>> Czy macie sposób?
>> Ja juz próbowałem wiele razy, wychodzi niezła, ale nigdy taka jak z
>> pizzerii (zwłaszcza jeżeli chodzi o ranty)
>> Nawet kamien kupiłem specjalny.
>
> Jak w której pizzerii (bez n)?
hihihi :) n to podstawa!
Co do pytania - w przypadku Poznania lokalnie np. La Scarpa, ale tez pizza
express i kilka innych.
Ciasto jest miekkie, jednoczesnie brzegi delikatnie chrupiące.
Mnie wychodzi jakies takie twardsze.
> Lubie pizzę na bardzo cienkim cieście a'la podpłomyk, broń boże na
> puchatej, drożdżowej bule :/
>
Puchate typu pizza hut w ogóle mnie nie interesują.
> Tak z ciekawości zapytam tylko ten rant to ma jakie znaczenie - pizza z
> rantem jak w knajpie jest lepsza, ładniejsza, czy co?
>
Tak. Ładniejsza! A co? Powód ma znaczenie w kontekście odpowiedzi? :)
>
>> Robicie pizze?
>>
> Zdarza się ;)
>
> W domu robię na cieście drożdżowym ale jak tylko się da najcieńszym +
> ulubione dodatki (rukola, szynka parmeńska lub podobna, ser, sos
> pomidorowy lub tuńczyk, pieczarki, salami, ser, sos).
>
O, musze z tunczykiem spróbowac! Dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-04-19 23:16:12
Temat: Re: Pizza jak z pizzerni
Użytkownik "Budzik" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:XnsA31498C9EF84Bbudzik61pocztaonetpl@12
7.0.0.1...
Czy macie sposób?
Ja juz próbowałem wiele razy, wychodzi niezła, ale nigdy taka jak z
pizzerii (zwłaszcza jeżeli chodzi o ranty)
Nawet kamien kupiłem specjalny.
Robicie pizze?
----------------------------------------------------
----------------------------
Kiedyś temat wałkowałem z przyjacielem, który w pizzy się lubuje, doszliśmy
do wniosku (testując) że to wszystko zależy od pieca, w domowych warunkach
nie do zrobienia. Nawet mając recepturę z najlepszej pizzerni i tak nie
wyjdzie. Temperatura pieczenia w prawdziwych pizzerniach to minimum 250
stopni, ale nie w zwykłym piekarniku!. Potrzebny jest "silny" piec (380V - w
normalnych blokowych warunkach prawie nie osiągalny) który kosztuje minimum
2000 PLN a i tak jest "słaby".
Dlatego są dwie pizze(y):
1. Pizza - z dobrego źródła
2. Domowa
pzdr.
Artur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |