« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-14 18:48:39
Temat: Placek po cygansku Czy zna ktoś przepis , albo jego lokalizacje ?
Wiem tylko,że sam placek jest z ziemniaków i
całość jest dosc pikantna.
A przy okazji.....gdybyście mieli zaprosić na obiad
2 pary i chęć ugoszczenia ich - to co byście zaproponowali ?
Nie mam na myśli blinów z czarnym kawiorem i szampana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-15 20:07:48
Temat: Re: Placek po cyganskuJa bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki koncentratu
pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty lub
nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to wszystko,
wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
wyciagasz same kostki.
Smacznego
Marek
Użytkownik "Orion" <o...@h...pl> napisał w wiadomości
news:3aafbc05$1@news.astercity.net...
> Czy zna ktoś przepis , albo jego lokalizacje ?
> Wiem tylko,że sam placek jest z ziemniaków i
> całość jest dosc pikantna.
> A przy okazji.....gdybyście mieli zaprosić na obiad
> 2 pary i chęć ugoszczenia ich - to co byście zaproponowali ?
> Nie mam na myśli blinów z czarnym kawiorem i szampana.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-16 08:22:02
Temat: Re: Placek po cygansku
Orion wrote:
>
> Czy zna ktoś przepis , albo jego lokalizacje ?
> Wiem tylko,że sam placek jest z ziemniaków i
> całość jest dosc pikantna.
O plecaku było dosyć sporo - poszukaj w archiwach.
Zrób gulasz*, dosyć rozgotowany i dosyć pikantny.
Zrób placki ziemniaczane na całą patelnię.
Nałóż do nich gulasz i złóż na pół.
Polej śmietaną ze szczypiorkiem
Zmodyfikuj sobie ten "przepis" wg własnego uznania i smaku.
Doskonałym patentem są placki ażurowe, które podawała (?? - cholerna
skleroza - nie pamiętam kto :)
Robi się je z tartych na wiórki, surowych ziemniaków (bez maki i jajek).
Nie dość, że świetne, to jeszcze łatwiejsze w smażeniu (nie łamią się
przy odwracaniu)
sadyl
*GULASZ w rozumieniu barowym nie w sensie potrawy węgierskiej - to dla
purystów językowych :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-16 16:04:53
Temat: Re: Placek po cygansku Serdeczne dzięki !
Znakomite.
W sobotę zrobię jeszcze delikatnie opieczone w big-tosterze, bo zrobiłem
za dużo. Bardzo subtelne w smaku. nie należy tylko przesadzić z chilli.
---------
Dziękuję też Sadylowi za przepis na placek.
Ten podawany w motelu w Warce jest jednak bez śmietany , ale z sosem
pomidorowym (pikantnym ) i chyba pieczarkami.Nie jestem w stanie jednak
zrobić nawet podobnego w smaku. Biorę się zaraz za ten ze śmietaną.
Pozdrawiam:
Orion
--------------
Użytkownik "marek walczuk" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:98r79j$r21$1@news.tpi.pl...
> Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
> gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
> skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
> panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
> brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki
koncentratu
> pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty
lub
> nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to
wszystko,
> wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
> zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
> gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
> wyciagasz same kostki.
> Smacznego
> Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-19 10:12:13
Temat: Re: Placek po cygansku
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3AB1CD2A.9CFCF05B@poczta.onet.pl...
(...)
> O plecaku było dosyć sporo - poszukaj w archiwach.
> Zrób gulasz*, dosyć rozgotowany i dosyć pikantny.
> Zrób placki ziemniaczane na całą patelnię.
> Nałóż do nich gulasz i złóż na pół.
> Polej śmietaną ze szczypiorkiem
> Zmodyfikuj sobie ten "przepis" wg własnego uznania i smaku.
(...)
W Przodkowie k. Kartuz, polecam restaurację (nie pamiętam nazwy, Kania
chyba, zresztą jedyna i nie sposób nie trafić;). Placki takie noszą tam
nazwę Plince po Przodkowsku. Jest to zresztą danie główne tej knajpy.
Podają domyślnie dwie sztuki, ale jedna z reguły wystarcza, żeby napchać
się po uszy...
Sorel Oberżyświat Kulinarny.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-19 20:54:35
Temat: Re: Placek po cyganskuSorel wrote:
>
> W Przodkowie k. Kartuz, polecam restaurację (nie pamiętam nazwy, Kania
> chyba, zresztą jedyna i nie sposób nie trafić;).
W latach późnoszczenięcych byłem tam parę razy na piwie, ale szczerze
mówiąc nie wiem, czy bym trafił :))
> Podają domyślnie dwie sztuki, ale jedna z reguły wystarcza, żeby napchać
> się po uszy...
Obiecuję, że jak będę miał okazję, to spróbuję
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-20 16:28:43
Temat: Re: Placek po cygansku"Skrzydelka po kanadyjsku" jak powstal ten przepis i nazwa?
Jak dlugo zyje w tym kraju (20 lat) o czyms takim nie slyszalem.
Slynne sa tutaj skrzydelka ale "Buffalo Style", ale po kanadyjsku....
pozdrawiam,
Slav
marek walczuk <m...@t...net> wrote in message
news:98r79j$r21$1@news.tpi.pl...
> Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
> gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
> skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-21 08:34:20
Temat: Re: Placek po cygansku
> Slynne sa tutaj skrzydelka ale "Buffalo Style", ale po kanadyjsku....
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
proszę o przepis dla grupy bo tego jeszcze nie znam
pozdr Alex
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |