From: "Orion" <o...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3aafbc05$1@news.astercity.net> <98r79j$r21$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Placek po cygansku
Date: Fri, 16 Mar 2001 17:04:53 +0100
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.129.128.90
Message-ID: <3ab238a0$1@news.astercity.net>
X-Trace: 16 Mar 2001 17:00:32 +0100, 10.129.128.90
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.ast
ercity.net!10.129.128.90
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46686
Ukryj nagłówki
Serdeczne dzięki !
Znakomite.
W sobotę zrobię jeszcze delikatnie opieczone w big-tosterze, bo zrobiłem
za dużo. Bardzo subtelne w smaku. nie należy tylko przesadzić z chilli.
---------
Dziękuję też Sadylowi za przepis na placek.
Ten podawany w motelu w Warce jest jednak bez śmietany , ale z sosem
pomidorowym (pikantnym ) i chyba pieczarkami.Nie jestem w stanie jednak
zrobić nawet podobnego w smaku. Biorę się zaraz za ten ze śmietaną.
Pozdrawiam:
Orion
--------------
Użytkownik "marek walczuk" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:98r79j$r21$1@news.tpi.pl...
> Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
> gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
> skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
> panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
> brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki
koncentratu
> pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty
lub
> nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to
wszystko,
> wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
> zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
> gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
> wyciagasz same kostki.
> Smacznego
> Marek
|